На Херсонщині «чорні» археологи вщент розграбували античне городище

23.04.2019
На Херсонщині «чорні» археологи вщент розграбували античне городище

Замість стародавнього городища — купи розритої землі й уламки артефактів. (Фото з сайта pivdenukraine.com.ua.)

Про варварське знищення пам’ятки історії заявили краєзнавці Херсонської області.
 
 
Йдеться про відоме античне городище «Скала 1». Нелегальні шукачі скарбів так сильно спотворили численними розкопками значну частину території урочища, що можна відверто казати про те, що його втрачено для науки. 
 
 
Городище було відкрито 125 років тому археологом Віктором Гошкевичем, який ще у 1909 році провів тут перші дослідження. Свого часу це античне городище входило до оборонної системи Ольвійської держави. 
 
«Скала 1», на думку охоронців пам’яток історії та культури,
 відновленню не підлягає. 
 
Велична пам’ятка дозволяла простежити, як жили древні люди на території України з четвертого по третє століття до нашої ери. Колекції знахідок зберігаються в Інституті археології НАН України, Миколаївському та Херсонському обласних краєзнавчих музеях.
 
— Те, що сталося з пам’яткою культури національного значення — справжня археологічна катастрофа, — бідкаються активісти Херсонської обласної організації Національної спілки краєзнавців України (НСКУ). — Унікальний об’єкт культурної спадщини відновленню не підлягає. На жаль, реальність така, що захистити пам’ятки від вандалів неможливо через відсутність у нас необхідних ресурсів. А ось співробітники правоохоронних органів часто виявляють підозрілу лояльність до «чорних» археологів та не бажають iз ними зв’язуватися.
 
За словами начальника Інспекції з охорони пам’яток історії та культури Херсонщини Івана Солоницького, «чорними» археологами можуть бути й місцеві жителі, але значно частіше  це добре екіпіровані приїжджі, які мають особистий транспорт та металошукачі.
 
Ніякої системи їх робота не передбачає, та й до знахідок злочинці також ставляться по-варварськи — забирають монети, наконечники стріл, прикраси, все, що можна продати. А от цінні для науки фрагменти кераміки, у тому числі червонолакований та чорнолакований посуд — просто викидають.
 
Відзначимо, що на території Херсонської області за півтора століття археологічних досліджень було відкрито понад 700 городищ, стоянок древніх мисливців та безкурганних могильників. У південному регіоні виявлено понад 7 тисяч стародавніх курганів. Особливо багаті на історичні пам’ятки — Береславський i Новотроїцький райони південної області.
 
Історія заселення Херсонщини, що фіксується археологічними пам’ятками, налічує до 30 тисяч років. При раціональному використанні тієї історичної спадщини, яка дісталася нам від предків, стародавні поселення та городища могли б приносити хороший дохід та становити особливий інтерес для туристів.
 
Але у зв’язку з індустріальним та сільськогосподарським розвитком Херсонщини у XX столітті було знищено до 80 відсотків пам’яток археології степового краю.
 
Краєзнавці змушені констатувати, що з кожним роком ці цифри скорочуються, вже зараз можна відверто казати про те, що реальну цінність для історії України представляє менше третини всіх городищ, які пережили свого часу наліт «чорних» археологів.