Супрун в день виборів заявила, що нервові клітини відновлюються

17:55, 21.04.2019
Супрун в день виборів заявила, що нервові клітини відновлюються

(Twitter Уляни Супрун)

Виконуючий обов’язки міністра охорони здоров’я Уляна Супрун зруйнувала черговий медичний міф.

 

За її словами, нейрони головного мозку можуть відновлюватись.

 

Про це Супрун написала у Фейсбук. 

 

"Часто кажуть: “не нервуйся, нервові клітини не відновлюються”. А що як ми вже витратили безліч нейронів (нервових клітин), хоча б за останні буремні тижні? Насправді все не так катастрофічно. Так, нейрони гинуть. Але потім народжуються нові", – зазначила вона.

 

Супрун підкреслила, що нейрони гинуть та народжуються протягом усього людського життя, хоча і з різною інтенсивністю. Найінтенсивніший нейрогенез (утворення нових нейронів) спостерігається у людей в дитинстві.

 

"При цьому нейрони гинуть передусім не через стрес, а через неправильне харчування, алкоголь, вихлопні гази, брак руху, та навіть навчання і спілкування", – наголосила вона.

 

Супрун запевняє – доки мозок живий, він постійно будує нейронні мережі. Відтак завдання людини – підтримувати здоров’я мозку, аби йому було легше це робити.

 

"Найкращою профілактикою хвороби Альцгеймера чи інших форм деменції є не життя у власній шкаралупі, де немає ані стресів, ані радощів, а активне соціальне, інтелектуальне і фізичне життя, в якому є свої виклики і навіть стрес", – вказала вона.

 

За словами Супрун, стрес насправді не вбиває нейрони, хоча може викликати тимчасове зменшення об’єму мозку.

 

"В це можна повірити — адже нервова та гормональна реакція на стрес це еволюційне пристосування. Реакція на стрес допомагає нам переживати скрутні часи, пристосовуватися, мобілізуватися та швидко вчитися, а не вбиває", – наголосила очільниця МОЗ.

 

"У мозкові все життя відбуваються перебудови нейронних мереж, поява і загибель нейронів, і нам необхідна стимуляція різноманітними чинниками, аби підтримувати здорову роботу мозку. Займайтеся спортом, харчуйтеся правильно й живіть активним соціальним життям. Прийти на виборчу дільницю і віддати свій голос також рахується", – підсумувала Супрун.