У природному парку «Слобожанський» Харківщині почали з’являтися рідкісні червонокнижні види

19.04.2019
У природному парку «Слобожанський» Харківщині почали з’являтися рідкісні червонокнижні види

Березовий шовкопряд повернувся на Харківщину. (Фото із сайта gx.net.ua.)

Національний природний парк «Слобожанський», розташований на берегах річок Мерла та Мерчик у Краснокутському районі, збагатився новими видами рідкісних метеликів.
 
 
«Вперше за десять років ми підтвердили проживання тут шовкопряда березового, який занесений до Червоної книги України, — повідомив ентомолог Борис Коломієць, якому вдалося виманити із зимової схованки раннього весняного гостя. — Раніше цей вид був лише у проектних списках комах, що зустрічаються на території НПП».
 
 
Природне середовище знайдених метеликів — мішані ліси, але через обробку зелених насаджень хімічною отрутою вони поступово почали зникати.
 
Мальовничі ландшафти «Слобожанського», де березові, дубові, осикові, соснові масиви чергуються з реліктовими озерами та древніми болотами, посприяли відродженню на цій території не лише рідкісного шовкопряда, а й ще восьми видів метеликів. Їх теж на території парку раніше не було.
 
Загалом унікальні болотні комплекси дозволили зберегтись на території НПП деяким тваринам і комахам, що мешкали тут iще з часів останнього льодовикового періоду.
 
Майже 40 видів фауни «Слобожанського» занесені до Червоної книги України. Росте у парку також 13 видів червонокнижних рослин, серед яких є і особливо колоритна хижа росичка. Вона прославилася тим, що живиться впольованими комахами.