Україна залишилася на 102-му мiсцi в цьогорічному iндексi свободи ЗМІ

19.04.2019
Україна залишилася на 102-му мiсцi в цьогорічному iндексi свободи ЗМІ

Міжнародна правозахисна організація «Репортери без кордонів» оприлюднила щорічний індекс свободи ЗМІ у світі станом на 2019 рік.
 
 
В опублікованому в четвер, 18 квітня, рейтингу Україна посіла 102-ге місце, на якому перебувала й минулого року.
 
 
Покращити показники не вдалося через такі негативні фактори, як насильство проти журналістів-розслідувачів та війну на Донбасі, пояснюють укладачі звіту.
 
Україна має розгалужену мережу засобів інформації, а її влада здійснила після революції 2014 року низку важливих реформ, але ці досягнення є крихкими, вказує неурядова правозахисна організація «Репортери без кордонів» у щорічному звіті про порушення свободи слова у світі.
 
Серед досягнень України аналітики відзначають ухвалення законодавства про прозорість власності ЗМІ та доступ до державної інформації.
 
Водночас потрібно зробити набагато більше, щоб по­слабити жорсткий контроль олігархів над медіа-засобами, підтримати редакційну незалежність і боротися з безкарністю після злочинів проти журналістів.
 
«Інформаційна війна» з Росією мала негативні наслідки, включно із забороною російських ЗМІ та соціальних мереж, складанням «чорних списків» іноземних журналістів і судовими переслідуваннями за звинуваченням у зраді. Вибори, що відбуваються у 2019 році, підсилюють напруженість: частішають погрози та напади, порушується конфіденційність джерел, ведеться спостереження за журналістами-розслідувачами та відбувається маніпулювання новинами. До контрольованих сепаратистами східних районів досі не мають доступу незалежні журналісти чи іноземні спостерігачі», — наголошується в звіті «Репортерів без кордонів», який цитує «Радіо Свобода».
 
На думку правозахисників, найбільшими викликами для свободи слова в Україні залишаються такі проблемні явища, як стеження чи перешкоджання в роботі журналістів-розслідувачів із застосуванням насильства.
 
Крім того, негативно на ситуації зі свободою слова в країні позначається й війна на Донбасі, наголошують «Репортери без кордонів». Ще одним явищем, що не полегшує роботу ЗМІ в Україні, є факт дедалі частішої відмови у в’їзді для закордонних журналістів, ідеться у звіті.
 
У тексті про Україну «Репортери» не згадують окупований Росією Крим. Півострів потрапив у розділ щодо Росії, яка посіла в рейтингу 149-ту позицію серед 180 країн, опустившись на одну сходинку. «Крим, який був анексований у 2014 році, і Чечня стали «чорними дірами», звідки надходить мало новин та інформації», — вказують дослідники.
 
Водночас значне покращення ситуації зі свободою слова спостерігалося у 2018 році у Вірменії, що піднялася одразу на 19 сходинок, посівши 61-ше місце в рейтингу. Істотне полегшення для роботи журналістів було зафіксовано й у Киргизстані. Ця середньоазійська країна піднялася за рік одразу на 15 сходинок, посівши 83-тє місце.
 
Перші три позиції в рейтингу «Репортерів без кордонів» посіли Норвегія, Фінляндія та Нідерланди. Норвегія вже втретє поспіль очолює рейтинг «Репортерів» щодо свободи преси. Найгіршою, за даними укладачів звіту, ситуація зі свободою слова є в Туркменістані, Північній Кореї та Еритреї.
 
За даними правозахисників, «складна» або «дуже серйозна» ситуація зі свободою слова спостерігається майже в кожній другій державі світу. У кожній третій країні становище оцінюється як проблематичне. Лише у чверті випадків рівень свободи преси вважається «задовільним» або «добрим».