Кінець потепління: CША знову запроваджують обмежувальні заходи проти Куби

19.04.2019
Сполучені Штати фактично скасували запроваджені попередньою адміністрацією Барака Обами послаблення для Куби.
 
17 квітня радник президента США з нацбезпеки Джон Болтон оголосив під час виступу в Маямі про запровадження нових обмежень проти «Острова Свободи».
 
За словами Болтона, йдеться насамперед про обмеження щодо подорожей американців на Кубу.
 
Крім того, буде зменшено граничну допустиму суму грошових переказів зі США на Кубу.
 
«Ці заходи допоможуть тримати американські долари подалі від кубинського режиму», — сказав Болтон.
 
Раніше цього ж дня державний секретар США Майк Помпео заявив у Вашингтоні, що, починаючи з 2 травня, громадяни США зможуть позиватися в американських судах проти іноземних фізичних та юридичних осіб, які контролюють їхню націоналізовану після революції 1959 року власність на Кубі, передає агенція новин dpa.
 
Помпео послався на один iз пунктів так званого закону Хелмса—Бертона від 1996 року, який дозволяє компаніям та громадянам подавати в суд на іноземні компанії, що користуються конфіскованою на Кубі американською власністю, нагадує інформагенція epd.
 
Крім того, Помпео закинув кубинській владі підтримку глави Венесуели Ніколаса Мадуро у той час, коли Вашингтон та уряди понад 50 країн світу визнали легітимність тимчасового президента Хуана Гуайдо.
 
Такі односторонні дії Вашингтона викликали негативну реакцію в Євросоюзі та Канаді.
 
«Рішення Сполучених Штатів матиме серйозні наслідки для європейських та канадських підприємств і підприємців», наголошується в опублікованій 17 квітня спільній заяві верховної представниці ЄС iз зовнішньої та безпекової політики Федеріки Могеріні, єврокомісара з питань торгівлі Сесилії Мальмстрьом і міністра економіки Канади Христі Фріланд, передає dpa.
 
Могеріні та Мальмстрьом ще минулого тижня звернулися до Помпео з офіційним листом, у якому застерігали Вашингтон від такого кроку.