Данилюк виступив проти компенсації Коломойському за «Приватбанк»

12:59, 16.04.2019
Данилюк виступив проти компенсації Коломойському за «Приватбанк»

Олександр Данилюк (фото: "Главком")

Колишній міністр фінансів Олександр Данилюк вважає, що рішення про націоналізацію "ПриватБанку" було правильним.
 
"Згідно з тією інформацією, за якою уряд ухвалював рішення про приватизацію, і також було рішення РНБО, я вважаю, що рішення було абсолютно правильним", - сказав в ефірі телеканалу ICTV в понеділок увечері, передає "Інтерфакс-Україна".
 
Щодо необхідності компенсації колишньому власнику "ПриватБанку" Ігорю Коломойському у зв'язку з націоналізацією банку радник Зеленського сказав: "Це питання до суду, але якщо виходити з позиції, яку я вже озвучив, що рішення було правильним і обґрунтованим, то про яку компенсацію може бути мова".
 
Водночас, Данилюк звинуватив президента Петра Порошенка та генпрокурора Юрія Луценка в тому, що вони нібито заважали йому як міністру фінансів і керівництву "ПриватБанку" захищати інтереси України в Лондонському суді.
 
"Це проявлялося в тому, що це призвело до того, що я наступного дня вимагав відставки Луценка, оскільки ви мене наполегливо попросили поділитися всією інформацією щодо Лондонського суду з людиною, яка до цього зустрічалася з Ігорем Валерійовичем Коломойським в Амстердамі (Юрієм Луценком, - ред.)", - заявив екс-міністр.
 
"І я вважав, що це не позиція президента, який захищає інтереси країни", - додав Данилюк.
 
Раніше Олександр Данилюк заявив, що юридичного механізму повернення "Приватбанку" попереднім власникам, олігархам Ігорю Коломойському та Геннадію Боголюбову, наразі немає, навіть за наявного рішення суду на користь олігархів.
 
Зазначимо, що Олександр Данилюк був міністром фінансів України до 2018 року. Саме за його каденції відбувалась націоналізація "Приватбанку" та почались судові процеси над колишніми власниками банку, зокрема у Високому суді Англії, який заморозив активи олігархів.
 
Наразі Данилюк є представником команди кандидата в президенти України Володимира Зеленського.
 
Як відомо, в грудні 2016 року уряд України за пропозицією Нацбанку й акціонерів "Приватбанку", найбільшими з яких на той час були Ігор Коломойський і Геннадій Боголюбов, ухвалив рішення про націоналізацію "Приватбанку".
 
Банк перейшов у державну власність, на його докапіталізацію загалом держава витратила понад 155 мільярдів гривень.
 
У вересні 2018 року Окружний адміністративний суд Києва підтвердив правомірність прийнятого Нацбанком рішення про віднесення "Приватбанку" до категорії неплатоспроможних, відхиливши позов клієнта банку.
 
Нагадаємо, раніше президент України Петро Порошенко заявив, що представник штабу Володимира Зеленського Олександр Данилюк має конфлікт інтересів, пов’язаний із справою "Приватбанку".