Порошенко доручив СБУ до завтра розібратись з роллю Медведчука в перемовинах

20:25, 10.04.2019
Порошенко доручив СБУ до завтра розібратись з роллю Медведчука в перемовинах

Президент не вважає діяльність кума президента Росії Медведчука ефективною (фото: Микола Лазаренко)

Президент Петро Порошенко доручив Службі безпеці України переглянути доцільність участі Віктора Медведчука в гуманітарній групі зі звільнення українських заручників.
 
Про це він заявив в ефірі радіо "НВ" у середу.
 
"Я звертаюся до Служби безпеки України розглянути можливість доцільності подальшого використання пана Медведчука в форматі гуманітарної групи для звільнення заручників, якщо його функціонування є неефективним", - сказав Петро Порошенко.
 
Він доручив спецслужбі доповісти з цього питання вже завтра.
 
Президент зазначив, що на перемовинах щодо звільнення заручників "Медведчук представляє пана Путіна".
 
"У нього була одна функція, і ця функція була - звільнення заручників, які знаходяться як у підвалах окупованих територій, так і у в’язницях Росії. Останній раз це відбулось в грудні місяці 2017 року. Назвати це ефективним точно не можна", - сказав президент.
 
Як відомо, наприкінці липня 2018 року Медведчук повідомив про рішення приєднатися до партії "За Життя" Вадима Рабіновича і очолити напрямок щодо "відновлення миру" з Росією.
 
Разом із нардепом від "Опозиційного блоку" Юрієм Бойком вони утворили "Опозиційну платформу - За Життя".
 
На першому з'їзді політсили Медведчук заявив про  необхідність застосувати свій "план-концепцію" та створити "автономний регіон Донбас" із закріпленням цього статусу в Конституції.
 
Після цього, в лютому 2019 року Генпрокуратура України відкрила справу про можливу державну зраду та сепаратизм Віктора Медведчука.
 
22 березня Віктор Медведчук та Юрій Бойко поїхали до Москви на зустріч із Медведєвим. Медведчук стверджує, що в разі прямого постачання газу з Росії ціна на газ стане набагато нижчою. За словами Медведчука, предметом зустрічі було обговорення прямих поставок газу з Росії в Україну за ціною в 240-260 доларів до 2020 року.
 
Однак у Нафтогазі України посміялися з таих планів Віктора Медведчука, адже зараз Україна купує газ у ЄС за ціною 217 доларів.
 
У свою чергу президент Петро Порошенко зазначив, що кандидат у президенти Юрій Бойко та кум Володимира Путіна Віктор Медведчук "поповзли до Путіна на колінах", а генпрокурор Юрій Луценко пообіцяв відкрити справу через візит Бойка та Медведчука до Москви.
 
Напередодні "УМ" писала про те, що Медведчук "пропихує" автономію окупантів Донецька та Луганська в складі України.