Україна першою у світі залучила іноземців до процесу добору суддів

13:28, 05.04.2019
Україна першою у світі залучила іноземців до процесу добору суддів

Ентоні Хупер (фото Макс Левін)

Україна – перша суверенна держава у світі, що залучила іноземців до процесу добору суддів. Це значне досягнення. І весь процес конкурсу до Вищого антикорупційного суду відбувався дуже прозоро.

 

Це заявив Голова Громадської ради міжнародних експертів (ГРМЕ), суддя Апеляційного суду Великої Британії у відставці сер Ентоні Хупер під час орієнтаційної навчальної програми, яка з 1 квітня 2019 року розпочалася у Києві для переможців конкурсу до Вищого антикорупційного суду (далі – ВАКС).

 

Україна останніми роками робить прогресивні та рішучі кроки у судовій реформі. Особливу увагу серед експертів мають конкурсні процедури добору суддів, які в Україні застосовувались вперше та є новими для інших країн світу.

 

“Разом з Вищою кваліфікаційною комісією суддів України ми розробили критерії обґрунтованого сумніву для встановлення відповідності кандидатів вимогам, необхідним для зайняття посади судді Вищого антикорупційного суду. Чи є обґрунтовані сумніви щодо доброчесності та практичних навичок кандидата? Ці надзвичайно важливі критерії було розроблено на початку нашої спільної роботи. Я вважаю, що це дуже важливо”, - повідомив Ентоні Хупер.

 

Він додав, що досвід, який запропонувала Україна для обрання суддів та в якому взяли участь міжнародні фахівці, є новим для інших держав.

 

"Передчуття того, що я ставитиму запитання кандидатам і це транслюватиметься на Youtube, було моторошним, тривожним, але водночас захоплюючим. Це дуже позитивний досвід для мене", - повідомив Голова ГРМЕ та додав, що експерти отримали від Вищої кваліфікаційної комісії суддів України повну співпрацю і підтримку під час процесу добору.

 

Голова ГРМЕ звернувся до переможців конкурсу — майбутніх суддів Вищого антикорупційного суду. “Створення антикорупційного суду – один із багатьох аспектів, необхідних для перемоги у боротьбі з корупцією. І це ваша відповідальність. Ви (прим. - Україна) наразі піднялися на 10 сходинок у Індексі сприйняття корупції. Ви як судді маєте здійснювати правосуддя для громадян України у кожній судовій справі, беручи до уваги докази, зібрані слідчими та прокурорами. Люди сподіваються, що ви допоможете Україні звільнитися від тягаря корупції. Будь ласка, ніколи не кажіть собі: «Ми не переможемо у боротьбі!", - сказав Голова ГРМЕ сер Ентоні Хупер.

 

Під час навчальної програми протягом трьох тижнів майбутні судді Вищого антикорупційного суду вивчать особливості кримінального процесу в справах з корупційною складовою, ознайомляться з міжнародним досвідом боротьби з корупцією, а також підготовкою судових рішень у справах, пов'язаних з корупційними правопорушеннями.

 

Судді Вищого антикорупційного суду запевняють, що готові здійснювати правосуддя в цьому суді, незважаючи ні на які перешкоди. 

 

    фото sud.ua

 

Нагадаємо, конкурс на 39 посад суддів Вищого антикорупційного суду Вища кваліфікаційна комісія суддів України оголосила 2 серпня 2018 року. Процедуру проводили за аналогією конкурсу до Верховного Суду, яка позитивно зарекомендувала себе у світі. Україна перша серед інших держав залучила до відбору суддів визнаних міжнародних експертів з декількох країн світу.