Росія погрузає у внутрішній конфлікт у Венесуелі за сирійським сценарієм

27.03.2019
Росія погрузає у внутрішній конфлікт у Венесуелі за сирійським сценарієм

Російські «рєбята» в Каракасі.

США жорстко розкритикували присутність російських військових у Венесуелі.
 
 
Радник президента США з національної безпеки Джон Болтон попередив, що Вашингтон не стане терпіти втручання іноземних військових у справи Західної півкулі.
 
 
«Сполучені Штати не потерплять втручання ворожих іноземних збройних сил у досягнення країнами Західної півкулі загальних цілей демократії, безпеки і верховенства права», — написав він учора у «Твіттері», додавши, що «венесуельські військові повинні підтримати свій народ».
 
 
Радник Дональда Трампа наголосив, що Сполучені Штати посилають до Венесуели продовольство і ліки, а не «ядерні бомбардувальники і загони спецпризначення для підтримки корумпованого диктатора».
 
Він зазначив, що «Росія повинна співпрацювати з міжнародним співтовариством» заради підтримки народу Венесуели.
 
За словами Болтона, глава Венесуели Ніколас Мадуро втратив підтримку народу країни, тому покладається на підтримку Куби і Росії, щоб «узурпувати демократію і репресувати невинних цивільних осіб». Мадуро «стає ще безрозсуднішим і ще більше ізолює себе», додав Болтон.
 
Як повідомляли міжнародні ЗМІ, 99 російських військових прибули в Каракас, столицю Венесуели, в суботу, 23 березня. Про це тоді ж повідомило місцеве видання Noticiero Digital, опублікувавши фотографії солдатів поруч iз двома літаками з російською символікою: транспортним Ан-124 та пасажирським далекомагістральним Іл-62М.
 
Як пишуть журналісти, разом iз людьми у військовій формі до Каракаса також прибув начальник головного штабу сухопутних сил Василь Тонкошкуров. В аеропорту їх зустріли представники армії Венесуели. 
 
Раніше представник венесуельської влади пояснив, що російські військовослужбовці прилетіли в Каракас у рамках «військового співробітництва двох союзників».
 
За інформацією ЗМІ, окрім майже сотні російських військових, у Венесуелу було доставлено також близько 35 тонн вантажу. Напередодні держсекретар США Майк Помпео під час телефонної розмови з главою МЗС РФ Сергієм Лавровим закликав Росію «припинити неконструктивну поведінку» у Венесуелі.
 
У лютому армія Венесуели була приведена в бойову готовність у зв’язку з анонсованими раніше поставками гуманітарної допомоги зі США. Президент США Дональд Трамп пригрозив венесуельським військовим важкими наслідками в тому випадку, якщо вони продовжать підтримувати президента-диктатора Ніколаса Мадуро.
 
Венесуела вже близько двох місяців переживає найгострішу політичну кризу. 22 січня — відразу після вступу Ніколаса Мадуро на посаду глави держави на другий термін — в країні почалися масові акції протесту.
 
Наступного дня голова опозиційного до Мадуро парламенту Хуан Гуайдо оголосив себе тимчасовим виконувачем обов’язків президента країни. Більшість країн Євросоюзу, а також США, Канада, Австралія, частина країн Латинської Америки та Організація американських держав визнали його як легітимного лідера.
 
На початку цього року ЗМІ неодноразово повідомляли про російські військові літаки, помічені неподалік Каракаса. Джерела агенції «Рейтер» зазначали, що до Венесуели прибули найманці російських ЧВК.
 
Їх метою мав бути захист президента Ніколаса Мадуро під час масових протестів. Москва дедалі більше втручається у внутрішній конфлікт у Венесуелі, як свого часу робила це в Сирії.