СБУ та ГПУ затримали членів транснаціонального наркокартелю, які навіть своїм відрубували пальці

26.03.2019
Співробітники Генпрокуратури і СБУ успішно провели спільну операцію, ліквідувавши діяльність організованого злочинного угруповання, члени якого щонайменше чотири роки збували через інтернет великi партії наркотиків.
 
Як повідомив перший заступник голови СБУ Павло Демчишин, до 2017 року цей наркокартель активно діяв на теренах України та Росії. Однак, після масових арештів у РФ основні функціонери кримінальної структури перебралися на українську територію і вже звідси керували своїм бізнесом, посиливши конспірацію.
 
Про масштаб діяльності злочинців говорить той факт, що в його лавах перебувало майже тисяча учасників. Вони збували товар за криптовалюту через сайти та чат-боти в месенджері «Телеграм».
 
«Під час обшуків вилучена зброя, наркотики, близько 10 мільйонів доларів готівки, — повідомив у «Фейсбуцi» Генпрокурор Юрій Луценко. — Організатори створили мережу наркокур’єрів, закладників, створювали криптогаманці та акаунти на криптобіржах. 20 організаторів наркомережі отримали належні запобіжні заходи: арешт або застава в 100, 300 і рекордні 349 мільйонів гривень, четверо — арешт без права застави. 
 
Прокурори і слідчі не сплять третю добу. Але така справедливість суду всім подобається». Силовий підрозділ організації займався рекетом, фізичним насиллям щодо конкурентів. Не шкодували навіть своїх: за найменшу провину членам наркокартелю відрубували пальці, тому в їхніх лавах чимало людей iз покаліченими руками. Отримані кримінальним шляхом гроші злочинці інвестували у нерухомість та бізнес по всьому світу.
 
Правоохоронці кажуть, що ретельно розслідували їхню діяльність тривалий час, тому і вдалося провести спец­операцію, аналогів якої в Україні наразі ще не було.
 
До речі, наприкінці минулого тижня співробітники Харківського управління СБУ успішно попередили злочин, який готувався також з участю російських сусідів.
 
Як повідомила прес-служба відомства, оперативники вирахували і відстежили процес підготовки теракту на станції «Індустріальна» міського метрополітену. У підсумку «на гарячому» спіймали харків’янина, який за 15 тисяч доларів погодився дистанційним пультом підірвати закладену у підземці вибухівку. «Цей чоловік був завербований спецслужбами Росії, — йдеться у повідомленні. — Перед ним стояло завдання здійснити терористичний акт.
 
Куратори планували, що вибух стане причиною численних жертв. Також російські спецслужби хотіли дестабілізувати громадсько-політичну ситуацію в Україні напередодні виборів. Затриманий житель Харкова отримав вибухівку, потужність якої складала 600 грамів тротилу. Також відомо, що підозрюваний купив цвяхи, шурупи, болти і гайки, аби посилити вибухівку і збільшити кількість жертв». Його затримали у момент підготовки теракту.