11,5 % українців готові не спілкуватись з родичами через різні політичні вподобання — опитування

20.03.2019
Як ніколи гостро напередодні виборів між знайомими та близькими виникають політичні суперечки.
 
Трапляються і такі ситуації, коли люди просто перестають спілкуватися через розбіжності у ставленні до політичних реалій життя.
 
Статистистичні дослідження показують, скільки ж українців готові перестати спілкуватися зі своїми близькими через різні погляди на процеси, що відбуваються у країні з кінця 2013 року. 
 
«Я вже протягом п’яти років не спілкуюся зі своїм рідним братом», — розповідає «УМ» Ірина Соловій.
 
Після подій у Криму брат дівчини залишився на анексованій території, а вона переїхала до Харкова. Запевняє, що саме політичний розбрат і посіяв ворожнечу у сім’ї.
 
«Я от, почувши від вас статистику, не здивувалася цифрам. Адже таких випадків саме в Україні дуже багато, і це не дивно, бо в країні триває війна і дехто готовий голосувати за тих, хто влаштував цю війну, а хтось навпаки — для себе визначився із європейським майбутнім. От так відбулося і у нашій сім’ї. Я усвідомлюю, що виглядає це дико, але такі реалії зараз», — із сумом констатує Ірина. 
 
Менше половини українців готові сваритися з рідними і близькими через політичні розбіжності, заявляють аналітики EtCetera. Опитування охоплює 3 тис. 336 респондентів.
 
50% опитаних заявили, що не готові жертвувати стосунками із рідними через політичні розбіжності і просто уникають цих тем або ж намагаються пояснити свій вибір. Ще 5,5% респондентів зізналися, що і зовсім не цікавляться ситуацією у владі.
 
«І правду кажуть, що коли збираєшся десь компанією, ніколи не варто говорити про політику та релігію. І це ж не просто так», — сміється у розмові з «УМ» студентка Марічка Леонтович.
 
Дівчина запевняє, що належить саме до тих 50%, які просто не хочуть дискутувати на такі теми:
 
«Я не бачу у цьому аж ніякого сенсу. Все одно прийду на вибори і зроблю свій ви­бір, і ніхто мене у протилежному не зможе переконати». На питання, чи розходяться її погляди з батьками та друзями, усміхається, проте відповідає, що «так». «Але не варто через це сваритися. Бо політики помиряться, а ви залишитеся без друзів», — додає дівчина.
 
Водночас 27,5% респондентів вважають за свій обов’язок переконувати «неправильно» мислячого родича, оскільки відповідати за його вибір доведеться всім.
 
Майже 6% вважають це необхідністю — сперечатися та доводити свою точку зору. На питання, як часто ви говорите про політику, майже 70% опитаних українців зазначили, що останнім часом — це постійні розмови у дружніх та сімейних колах.
 
І за результатами опитування, лише 11,5% респондентів готові перестати спілкуватися з родичами, якщо їхній вибір не збігається. Аргументують це так: навіщо витрачати сили на чвари, якщо набагато простіше просто ігнорувати таких людей.