Чорна година Африки: тайфун Ідаї та викликані ним повені забрали життя щонайменше тисячі людей

20.03.2019
Чорна година Африки: тайфун Ідаї та викликані ним повені забрали життя щонайменше тисячі людей

Циклон є найбільш руйнівним для цих місць за останні майже двадцять років.

Циклон Ідаї, який розпочав лютувати у південно-східній частині Африки, та викликані ним повені посіяли смерть і руйнацію у кількох країнах цієї частини континенту, повідомляє Бі-Бі-Сі. 
 
Стихія зачепила передусім мешканців Мозамбіку, Зімбабве та Малаві.
 
Кількість смертельних жертв циклону в Мозамбіку може перевищити одну тисячу осіб, повідомив президент цієї країни Філіпе Н’юсі.
 
Він додав, що наразі підтверджена смерть 84 осіб, але масштаб катастрофи «гігантський».
 
Пролітаючи гелікоптером у понеділок над охопленими стихією теренами, він бачив численні тіла у воді та на острівцях суші. 
 
«Червоний хрест» повідомив, що півмільйонне місто Бейра, друге за кількістю мешканців у Мозамбіку, знищене циклоном на 90 відсотків. Велика вода Індійського океану і швальнi вітри зруйнували будинки і дороги.
 
У місті Бейра люди рятувалися на дахах та деревах, оскільки будинки подекуди були затоплені аж до покрівель. Швидкість вітру становила при цьому 177 км/год. 1500 людей у Бейрі отримали поранення через падіння дерев і дахів iз будівель.
 
Раніше Міжнародна федерація Товариства Червоного Хреста і Червоного Півмісяця (IFRC) назвала наслідки «масштабними та жахливими». Керівник групи з оцінки IFRC Джеймі Лесьор повідомив Бі-Бі-Сі, що декого доводилося рятувати просто з дерев.
 
«Бейрі завдано страшної шкоди. Але ми чули, що ситуація за межами міста може бути ще гіршою», — йдеться в заяві IFRC.
 
Інші африканські країни також постраждали від циклону. У сусідньому Зімбабве, досить віддаленому від океану, внаслідок тайфуну 98 людей загинули, а 217 людей зникли безвісти, повідомив уряд.
 
У сусідньому з Мозамбіком Малаві внаслідок повені, викликаної сильними зливами, загинуло 122 людини, повідомляє Reliefweb. Міжнародна організація «Лікарі без кордонів» повідомила про тисячі зруйнованих повінню будинків у місті Нсандже, на півдні Малаві. 
 
Через руйнування дороги до постраждалих районів не можуть доставити допомогу. Негода не дозволяє навіть гелікоптерам доставляти допомогу в охоплені лихом регіони.
 
Ідаї називають найбільш руйнівним циклоном у цій частині Африки з лютого 2000 року, коли внаслідок тропічного шторму загинули сотні людей.