Нова Зеландія посилює контроль за зброєю після нападу на мечеті

19.03.2019
Прем’єр-міністр Нової Зеландії Джасінда Ардерн 17 березня оголосила про те, що уряд країни почав працювати над посиленням законодавства щодо володіння та продажу зброї, інформує «Рейтер». «Упродовж десяти днів від моменту цього жахливого акту тероризму ми оголосимо реформи, котрі зроблять нашу країну безпечнішою», — заявила Ардерн.
 
Про плани посилення контролю за зброєю оголосили, як тільки стало відомо, що обвинувачений у вбивстві людей у двох мечетях Брентон Таррант легально володів п’ятьма одиницями зброї, які й використав під час нападу.
 
Як повідомлялося, внаслідок нападу на дві мечеті в Крайстчерчі (назва міста перекладається як Церква Христова) у Новій Зеландії 15 березня загинули 50 осіб. Ще 50 осіб зазнали поранень, 25 iз них — важкі, 36 поранених донині перебувають у лікарнях.
 
Обидві мечеті розташовані на відстані приблизно п’яти кілометрів одна від одної. Злочинець знімав напад прихованою камерою і вів пряму трансляцію в інтернеті на «Фейсбуці». 
 
Підозрюваного в нападі — 28-річного громадянина Австралії Брентона Гаррісона Тарранта — затримали. Перед скоєнням злочину нападник написав антиіммігрантський маніфест на 74 сторінках і опублікував його в соцмережі «Твіттер».
 
Прем’єр-міністр Австралії Скотт Моррісон назвав затриманого «екстремістом» і «правим брутальним терористом». За даними новозеландських ЗМІ, підозрюваний цілеспрямовано і ретельно готувався до збройного нападу. 
 
Нападник обґрунтував свої злочинні дії тезою, популярною серед любителів теорій змови. Згідно з нею, темні сили намагаються замінити біле населення країн Заходу мусульманами, в тому числі й завдяки масовій міграції з країн ісламського світу та значно вищим показникам народжуваності серед мусульман.
 
Місцями написаний нападником текст наслідує риторику епохи хрестових походів. У тексті маніфесту також простежується паралель із норвезьким нападником Брейвіком, який у липні 2011-го розстріляв 77 людей.
 
Нова Зеландія — переважно християнська країна. За даними 2013 року, близько 44 відсотків новозеландців визнавали себе християнами. Ще 38,5 відсотка громадян країни стверджували, що не належать до жодної з конфесій. А що стосується мусульман, то 2013 року в цій країні їх налічувалося всього лише 46,1 тисячі, або 1,1 відсотка від усього населення. І таке явище, як ксенофобія, дотепер в Новій Зеландії спостерігалося рідко. 
 
Стосовно самого нападника Брентона Тарранта, то, за даними агенції новин «Ассошiейтед пресс», він визнав, що був глибоко вражений терактами та нападами, скоєними в Європі ісламістами. У своєму маніфесті терорист наголосив, що взяти зброю в руки його підштовхнув скоєний 2017 року теракт у Стокгольмі, очевидцем якого він став під час подорожі в столицю Швеції.
 
Тоді виходець з Узбекистану вчинив наїзд на пішоходів на одній iз центральних вулиць шведської столиці. Серед загиблих унаслідок нападу ісламіста була й 11-річна дівчинка Ебба Окерлунд, наймолодша з жертв того нападу, за яку 28-річний австралієць вирішив будь-що помститися. Він навіть написав її ім’я та прізвище на зброї, з якої розстріляв прихожан мечетей, повідомляє «Франс пресс».