На схилах легендарного ботсаду імені Гришка ведеться незаконне будівництво

19.03.2019
Київ перетворюється на суцільний будівельний майданчик, і ні культурні пам’ятки, ні місця відпочинку киян не стають перепоною для ненаситних забудовників. Наразі під будівельний «удар» на території центрального Печерська потрапив легендарний Національний ботанічний сад імені Миколи Гришка  Національної академії наук України — на схилах довколо нього ведеться кілька незаконних будівництв. Забудовники зрізають огорожі ботсаду і пускають техніку його територією.
 
Поряд на схилі ведеться інше будівництво, що не має ані інформаційного щита, ані будівельного паркану. Поблизу, на Звіринецькому схилі, невідомі спиляли кількадесят дерев. На запит активістів Державна архітектурно-будівельна інспекція (ДАБІ) відповіла, що «не зможе приїхати на місце, адже будинок не має адреси, й інспектори можуть не знайти його в лісі».
 
На вулиці Мічуріна, 14 також тривають будівельні роботи без інформаційного щита. Будівельники зрізали схил, зламали і викинули паркан ботсаду, а також пустили техніку просто його територією.
 
Незаконне будівництво на вулиці Мічуріна, 44 муніципалітет розпорядився зупинити ще в січні 2018 року. Після протестів активістів на місце з інспекцією прибув мер Віталій Кличко. Перевірка підтвердила відсутність необхідних дозволів, будівельних умов, проекту, документів на землю та погоджень міської влади. Наразі паркан демонтовано, будівництво поки не поновлювали.
 
Додали свою лепту в безлад й «сусіди» ботсаду — власники навколишніх будинків відгоро­джуються парканами від відвідувачів ботсаду: хтось забетонував оригінальну металеву огорожу ботсаду, а хтось наклеїв на паркан дзеркальну плівку, щоби перехожі могли роздивлятися себе. Деякі мешканці облаштували прямий вхід до ботанічного саду зі свого подвір’я.
 
Додамо, що торік підприємство «Бел­автодор-Україна» повідомило  про плани будівництва асфальтобетонного заводу біля Ботанічного саду імені Гришка.
 
Нагадаємо, що ідея створення ботанічного саду зародилася ще восени 1918 року, коли була створена Національна академія наук, але його будівництво розпочалося лише восени 1935 року. Зараз це науково-дослідна установа для проектування і створення нових ботанічних садів і парків, розробки наукових основ охорони біорізноманіття, озеленення та фітодизайну підприємств і організацій, а також інших напрямків теоретичної та прикладної ботаніки. Ботанічний сад входить до природно-заповідного фонду України і є об’єктом комплексної охорони, належить до земель природного та історико-культурного призначення, які охороняються як національне надбання держави.
 
Одним із головних завдань ботанічного саду є проведення досліджень у галузі охорони природи, створення бази для збереження генофонду рослин і всього біологічного різноманіття, а також просвітницька діяльність з питань екології та використання рослин.
За різноманітністю колекцій живих рослин, масштабами території, рівнем наукових досліджень займає одне з провідних місць серед найбільших ботанічних садів Європи. До складу ботанічного саду входить 8 наукових відділів, унікальний колекційний фонд Національного ботанічного саду налічує близько 11180 таксонів, що відносяться до 220 родин та 1347 родів.
 
До території Національного ботанічного саду примикає територія Видубицького монастиря.
 
Не лише корінних киян бентежить чи то байдужість, чи й фінансова зацікавленість міської влади в подібних незаконно-законних будівництвах. Адже пройде зовсім небагато часу й нас, киян та гостей міста, оточуватиме суцільний бетон...