Міністру уряду Карпатської України посмертно присвоїли орден Свободи

16:23, 15.03.2019
Міністру уряду Карпатської України посмертно присвоїли орден Свободи

Степан Клочурак (Фото: radiosvoboda.org)

Міністра уряду Карпатської України і президента Гуцульської Республіки Степана Клочурака указом Президента України посмертно нагородили орденом Свободи.

 

Про це під час урочистого віче з нагоди 80 річниці проголошення Карпатської України оголосив Петро Порошенко.

 

Орден Свободи від Президента отримав 84-річний племінник Степана Клочурака – Іван Лофердюк з Рахівщини. Він подякував Петру Порошенку за високе визнання життєвого подвигу свого родича і зазначив, що, порадившись із родиною, було вирішено передати нагороду для зберігання до відділу історії Карпатської України Закарпатського обласного краєзнавчого музею ім. Т. Легоцького. 

 

 

Глава держави наголосив, що перед Другою світовою війною, коли інші держави умиротворювали агресора, українці боронили світ. "Ми згадуємо тих, хто мав мужність у час смертельної небезпеки, коли вже відчувався смертельний подих Другої світової, заявити: Україна була, Україна є і Україна точно буде. В час, коли європейські політики все ще сподівалися умиротворити агресора, українці першими гордо і мужньо заявили про свої права", - сказав Президент.

 

"Герої Красного Поля – карпатські січовики – стоять в одному ряду із захисниками України під Крутами, героями УПА, нашими сучасниками, що захищають свободу і незалежність України у боротьбі з російською агресією", - сказав Президент.

 

Глава держави нагадав, що вчора Україна відзначала День українського добровольця. "В цей день п’ять років тому Сотні Самооборони Майдану стали на захист України. Як і герої Карпатської Січі, сучасні добровольці з усіх областей України пішли у бій за свободу. Їм теж бракувало і зброї, і спорядження. Але добровольцям і січовикам не бракувало одного - любові до України і віри в її майбутнє. Ця віра і любов перемогли всупереч усьому", - наголосив Петро Порошенко.

 

 

"Вічна пам'ять і слава героям Карпатської України. Слава усім, хто віддав своє життя у боротьбі за свободу і незалежність України", - сказав Президент. Присутні вшанували пам’ять героїв хвилиною мовчання та вклонилися їм на полі їхньої слави.