Уляна Супрун розповіла про зв'язок миючих засобів із зайвою вагою

17:34, 14.03.2019
Уляна Супрун розповіла про зв'язок миючих засобів із зайвою вагою

Уляна Супрун не рекомендує надто захоплюватися прибиранням та антибактеріальними засобами (фото: RFE/RL)

Очільниця Міністерства охорони здоров'я Уляна Супрун розповіла про шкоду антибактеріальних засобів, а також про те, що зловживання ними пов'язане із зайвою вагою у дітей.

 
Про це вона написала у Фейсбуку.
 
"Поширена думка, що бактерії - це завжди погано. Тому ми намагаємося їх усіляко знищувати, ретельно все вимиваємо і нерідко користуємося антимікробними засобами. Чи потрібно це робити? По-перше, бактерії здатні ставати стійкими до того, чим їх знищують. Зокрема антисептики вбивають не тільки погані, але і хороші бактерії, які живуть на нашій шкірі і для нас корисні. По-друге, надмірна чистота може впливати на наш імунітет не кращим чином. Навіть непатогенні бактерії нам потрібні для тренування імунної системи, - написала Уляна Супрун.
 
При цьому вона додала, що, звичайно, не варто розводити бруд, відмовлятися від миття рук або нехтувати правилами особистої гігієни.
 
"Мова йде скоріше про надмірне і часто невиправдане використання миючих засобів, яке має потенційну шкоду для здоров'я", - пояснила вона.
 
Для миття рук Супрун назвала мило ідеальним засобом, а ось антисептичні гелі оголосила рекламним ходом. Для очищення поверхонь в.о. міністра не рекомендувала також використовувати засоби з антибактеріальним ефектом.
 

"Коли ми вбиваємо слабкі мікроорганізми, то на їх місці обов'язково поселяться сильніші і агресивніші", - застерегла Уляна Супрун.
 
Надмірне захоплення прибиранням також небезпечне алергією, ослабленням імунітету та зайвою вагою у дітей (дезінфектанти впливають на їх мікробіоту).
 
Уляна Супрун рекомендує купувати засоби без "антибактеріального ефекту", "наночастинок срібла" і "активного хлору". Для прибирання туалетів підійде відбілювач - він має доведений противірусний ефект.
 
Нагадаємо, раніше Уляна Супрун пояснила, що вакцини - це складний і малоефективний спосіб мати прибуток, ефективніше продавати гомеопатію та БАДи.