У Тернополі відсторонили від роботи повний склад окружної виборчої комісії

15.03.2019
У Тернополі відсторонили від роботи повний склад окружної виборчої комісії

Такого в Тернополі ще не бувало! ЦВК достроково припинила повноваження усього складу (36 членів) окружної виборчої комісії з виборів Президента України територіального виборчого округу № 163 (до нього належить обласний центр) у зв’язку із порушенням нею Закону України «Про ви­бори Президента України».
 
 
Причиною стали висновки, зроблені Центральною виборчою комісією після ознайомлення з копією постанови цієї ОВК від 10 березня 2019 року №8 «Про утворення дільничних виборчих комісій у межах ТВО 163» та поясненнями голови комісії Миколи Крука від 12 березня 2019 року.
 
 
Як повідомила прес-служба ЦВК, встановлено, що тернопільська комісія при формуванні дільничних виборчих комісій допустила порушення частини 11 статті 24 Закону України «Про вибори Президента України», яка регламентує порядок визначення часток керівних посад (голів, заступників голів та секретарів) у дільничних виборчих комісіях для кожного суб’єкта подання кандидатур (кандидата на пост Президента).
 
«У своїх поясненнях голова окружної виборчої комісії Крук М. П. зазначив, — iдеться у відповідній постанові ЦВК, — що постанову від 10 березня 2019 року № 8 прийнято цією комісією з порушеннями вимог Закону України «Про вибори Президента України». Так, під час розгляду на засіданні окружної виборчої комісії 10 березня 2019 року проекту вказаної постанови з числа членів комісії було визначено головуючого, який доповідав зазначене питання, хоча голова комісії був присутній на засіданні та доповідав інші питання порядку денного. Крім того, як вбачається з пояснень голови окружної виборчої комісії, пропозиції щодо кандидатур на керівні посади у дільничних виборчих комісіях подавалися присутніми на засіданні довіреними особами кандидатів на пост Президента України, а в разі відсутності довіреної особи — членами комісії.
 
При цьому окружною виборчою комісією не було забезпечено пропорційного розподілення квот керівних посад у дільничних виборчих комісіях, отриманих кандидатами на пост Президента України, чим порушено вимоги статті 24 закону. Водночас 12 березня 2019 року до Центральної виборчої комісії надійшли пояснення заступника голови окружної виборчої комісії Цимбровського Євгена Євстахійовича, у яких він визнав, що мало місце порушення квотного принципу під час розподілу посад голів, заступників голів, секретарів дільничних виборчих комісій, однак зазначив, що в цілому склад дільничних виборчих комісій був сформований за погодженням із суб’єктами внесення подань кандидатур до складу цих комісій».
 
Як повідомив тепер уже колишній голова ОВК округу № 163 Микола Крук у коментарі тернопільській ОПОРІ, він «зупинив та викрив корумповану схему розподілу керівних посад у дільничних виборчих комісіях. Він вважає, що довірені особи кандидатів теж попередньо домовилися між собою щодо питання формування керівного складу ДВК, що є протизаконним.
 
Також Микола Крук повідомив, що ця проблема може стосуватися і постанов окружних виборчих комісій інших округів, тому ЦВК має перевірити кожну комісію». Також спостерігачі тернопільської ОПОРИ взяли коментар у одного з колишніх членів виборчої комісії Петра Жука, який був обраний головуючим на засіданні ОВК округу №163 10 березня.
 
Він повідомив, що голова комісії поскаржився в ЦВК на те, що його усунули від керівництва комісією та на нього чиниться тиск, а також додав, що сама постанова №8 не містить грубого порушення закону і комісія не вийшла за рамки закону.
 
Мовляв, коли 10 березня його обрали головуючим на засіданні, то голова ОВК проголосував за це рішення та не мав заперечень, що підтверджує наявний відеозапис, однак наступного дня Микола Крук уже заперечив свої дії та сказав, що на нього вчинили тиск.
 
Також Петро Жук розповів ОПОРІ, що присутні на засіданні представники майже всіх суб’єктів виборчого процесу жодних заперечень щодо такого керівного складу ДВК не мали, і до цього часу жоден суб’єкт виборчого процесу не поскаржився, тому підставою розгляду цього питання було звернення голови комісії до ЦВК. Окрім цього, він вважає, що керівництво ОВК №163 не виконало покладених на нього обов’язків.
 
У середу в приміщенні міського Палацу культури «Березіль», де розташована ОВК №163, було гаряче. Кабінет голови комісії опечатали. Колишні члени комісії не змогли потрапити на свої робочі місця і навіть викликали поліцію. Гостро стоїть питання про можливий зрив термінів виборчого процесу.
 
Адже, згідно з постановою ЦВК, необхідно, щоб кандидати на пост Президента України, які мають право подання кандидатур до складу окружної виборчої комісії з виборів Президента України територіального виборчого округу № 163, терміново внесли подання до ЦВК щодо кандидатур для включення до нового складу зазначеної окружної виборчої комісії. Відтак остання має так само терміново сформувати новий склад, щоб уже до 16 березня встигнути утворити дільничні виборчі комісії.