У катастрофі літака в Ефіопії дивом не загинули двоє людей: запізнились на рейс

12.03.2019
У катастрофі літака в Ефіопії дивом не загинули двоє людей: запізнились на рейс

«Ефіопіан Ейрлайнз» вважається надійною компанією з досить молодим парком.

Вранці в неділю, 10 березня, пасажирський літак «Боїнг 737 MAX 8», який здійснював рейс зi столиці Ефіопії Аддіс-Абеби до столиці Кенії Найробі, впав через кілька хвилин після злету.
 
 
За повідомленням авіакомпанії «Ефіопіан Ейрлайнз», якій належало судно, на борту літака перебували 149 пасажирів та восьмеро членів екіпажу. Всі вони загинули.
 
 
Літак вилетів з Аддіс-Абеби о 8.38, а через шість хвилин пілот запросив дозвіл на повернення до аеропорту через несправність, після цього зв’язок з ним був втрачений. «Боїнг 737» розбився за 50 кілометрів на південь від столиці Ефіопії.
 
 
Прем’єр-міністр цієї країни «від імені уряду і народу» висловив «найглибші співчуття» родинам загиблих. 
 
Пізніше в неділю директор компанії «Ефіопіан Ейрлайнз» Тевольд Гебре Маріам повідомив на прес-конференції в Аддіс-Абебі, що жертвами катастрофи стали громадяни 35 країн.
 
Серед них 32 кенійців, 18 канадців, 9 громадян Ефіопії, по вісім громадян США, Італії та Китаю, по семеро французів і британців, по п’ятеро німців і нідерландців, по троє австрійців, росіян, швейцарців і словаків, по двоє поляків та марокканців, а також громадяни Норвегії, Бельгії, Сербії, Іспанії, Ізраїлю, Уганди, Ємену, Того, Мозамбіку й інших країн світу.
 
Громадян України серед пасажирів не було, повідомив Департамент консульської служби МЗС України у «Твіттері» з посиланням на попередні дані «Ефіопіан Ейрлайнз».
 
В аварії загинули близько 20 співробітників структур, які пов’язані з Організацією Об’єднаних Націй, повідомив Генеральний секретар ООН Антоніу Гутерріш, не вказавши точну кількість жертв. Згодом в організації повідомили, що в катастрофі могли загинути 19 співробітників структур, пов’язаних з ООН. У Найробі 11 березня розпочалася щорічна конференція Програми ООН з довкілля.
 
Серед загиблих також археолог світової слави з Сицилії Себастьяно Туза. Він здійснив значні археологічні відкриття в Пакистані, Ірані, Іраку та в себе на батьківщині. 66-річний Туза з минулого року очолював відділ у справах культури регіону Сицилія. Серед загиблих також колишній генеральний секретар федерації футболу Кенії Хуссейн Свалех.
 
Найбільша трагедія випала на долю депутата парламенту Словаччини Антона Грнка. В катастрофі загинула вся його родина: дружина Бланка, син Мартін та донька Міхала, повідомляє словацька газета «Правда».
 
Водночас страшна доля оминула двох людей, які запізнилися на рейс. Зокрема, громадянин Греції Антоніос Маврополулос не встиг на реєстрацію і не по­трапив на борт літака, хоча й мав квиток.
 
«Я бачив, як інші пасажири сідають на борт. Я був страшенно злим, що мене не пропустили», — розкаже пізніше грек, який запізнився на рейс лише на дві хвилини. Ці пару хвилин врятували чоловікові життя, а цей день став для нього «другим народженням». 
 
Ще один пасажир Ахмед Халід не встиг на літак через затримку рейсу в Дубаї. В Аддіс-Абебі він мав зробити пересадку, але запізнився й полетів до Найробі іншим літаком. Уже на місці хлопець дізнається, що витяг і справді щасливий квиток. 
 
Наразі невідомо, що стало причиною катастрофи за визна­ченням нової машини. Адже «Боїнг 737 MAX 8» був поставлений ефіопському перевізникові у середині листопада минулого року, повідомила агенція «Ассошiейтед пресс». Відтоді лайнер налітав близько 1200 годин.
 
Рейс 10 березня виконував досвідчений пілот, який працював в «Ефіопіан Ейрлайнз» iз 2010 року. Керівництво авіакомпанії заявило в неділю, що літак «не мав жодних технічних проблем». В аналізі причин катастрофи будуть задіяні представники концерну-виробника машин «Боїнг».
 
Літак, який розбився, — це нова модифікація «Боїнг 737 MAX 8». «Ефіопіан Ейрлайнз» мають чотири такі машини. Вчора їх експлуатація була призупинена задля додаткових заходів безпеки, повідомляє агенція «Рейтер».
 
Також у Китаї відучора призупинили експлуатацію аналогічних літаків. Агенція Francetvinfo уточнює, що «Боїнг» такої ж моделі авіакомпанії «Лайон Ейр» зазнав катастрофи в жовтні минулого року під час вильоту з аеропорту Джакарти (Індонезія). 
 
На його борту перебували 189 осіб. Востаннє літак авіакомпанії «Ефіопіан Ейрлайнз» зазнав катастрофи в січні 2010 року. Тоді «Боїнг 737-800», який здійснював регулярний рейс «Бейрут—Аддіс-Абеба», загорівся в повітрі й упав у Середземне море. Загинуло 90 осіб. 
 
Державні лінії «Ефіопіан Ейрлайнз» є одним iз найбільших перевізників на африканському континенті за кількістю флоту. Компанію вважають надійною, яка має досить молодий парк повітряних суден. Її літаки виконують рейси по всьому світу, зокрема, до Франкфурта-на-Майні, Нью-Йорка, Бангкока й Дубая. Компанія є учасником Star Alliance («Зоряний альянс»), куди входять 27 авіакомпаній, зокрема й Lufthansa, SAS, Swiss, Turkish Airlines, Air Canada та Air China. Участь у цьому авіаоб’єднанні вважають гарантією якості та безпеки повітряних перевезень.