Росія відкрила вогонь в Азові по катеру «Бердянськ»: ворог захопив три кораблі

20:50, 25.11.2018
Росія відкрила вогонь в Азові по катеру «Бердянськ»: ворог захопив три кораблі

Броньований артилерійський катер "Бердянськ"

Російські військові кораблі відкрили погонь по суднам військово-морських сил України, які, згідно норм міжнародного морського права, намагалися пройти Керченську протоку в Азовському морі.

"Після виходу з 12-мильної зони катери Прикордонної служби ФСБ Росії відкрили вогонь по корабельній групі військово-морських сил збройних сил України", - повідомили в прес-службі командування Військово-морських сил України.

Відомо про шістьох поранених та три захоплені кораблі: за оперативними даними їх росіяни тягнуть до себе на буксирі.

Захоплення 3 кораблів

Справи на морі розгорталися так: спочатку російські силовики обстріляли артелирійський катер "Бердянськ", а потім атакували інші судна.


"Катер втратив хід, є поранений. Зброя застосовується на ураження", - додали військові.

Після цього з'явилася інформація про захоплення росіянами наших кораблів в Азовському морі.

"Наразі збройні сили держави-агресора здійснюють захоплення катерів ВМС України", - повідомив після цього представник президента України в АРК Крим Борис Бабін.

У підсумку малі броньовані артилерійські катери “Бердянськ” та “Нікополь” захопив спецназ Російської Федерації.

Росіяни також примусили рейдовий буксир “Яни Капу” зупинитися.

"Кораблі захоплені спецназом РФ. Також є інформація про двох поранених українських військових моряків", - повідомляють в перс-службі ВМС України.

Згодом у ВМС повідомили, що кількість поранених в результаті зіткнення зросла до 6 осіб.

За інформацією "Українського мілітарного порталу" двоє поранених перебувають у тяжкому стані.

Реакція адміністрації Порошенка

У відповідь на захоплення кораблів Петро Порошенко скликає військовий комітет - на 22:00, щоб розглянути питання про розірвання з Росією договір про Азовське море.

Останні дії Російської Федерації проти кораблів ВМС ЗС України - акт агресії, спрямований на цілеспрямовану ескалацію Росією ситуації в акваторії Азовського моря та Керченської протоки, заявили у прес-службі адміністрації президента України щодо агресивних дій Росії в акваторії Азовського моря.


"Засуджуємо грубе порушення Росією норм міжнародного права та Конвенції ООН з морського права за спробу привласнити українську акваторію та заборонити вільний рух українських та міжнародних суден. Агресивні дії РФ потребують рішучого засудження та жорсткої відповіді з боку міжнародного співтовариства, включно з санкціями", - заявили в АП.

В адміністрації повідомили, що з цією метою президент України Петро Порошенко перебуває у безпосередньому контакті з керівництвом ЄС та НАТО.

"Глава держави доручив МЗС оперативно поінформувати країни G7 та членів Ради Безпеки ООН про злочинні дії російської сторони в Азовсько-Керченській акваторії та у районі Чорного моря, а також ініціювати розгляд даного питання в рамках ООН та ОБСЄ", - зазначили в Адміністрації президента.

Також в АП повідомили, що Україна разом з групою країн ЄС, США, Канадою та іншими партнерами, розробила проект резолюції ООН щодо мілітаризації Росією АР Крим та Азовського моря, яка буде розглянута Генеральною Асамблеєю ООН вже у грудні. 

 

Захист Азова

Перед цим адмірал Ігор Воронченко запевнив, що агресивні дії Росії у Керченській протоці не вплинуть на плани ВМС України щодо захисту Азова.

"Сьогоднішні події вкотре продемонстрували агресивність Російської Федерації та нехтування нею нормами міжнародного морського права, Договору між Україною та Росією про співробітництво у використанні Азовського моря і Керченської протоки та усталених правил морської поведінки", - наголошують у прес-службі Військово-морських сил України.




Нагадаємо, зранку 25 листопада, коли українські військові катери та буксир попрямували до Керченської протоки, російські силовики вдалися до агресії.

Спочатку прикордонний корабель Росії протаранив український буксир.  За деякий час українські військові повідомили, що судна ВМС України супроводжують російські бойові вертольоти.

Як повідомляла "УМ", українські військові кораблі проходили Керченську протоку у вересні цього року.