Прикордонний корабель Росії протаранив українське військове судно біля Маріуполя

10:35, 25.11.2018
Прикордонний корабель Росії протаранив українське військове судно біля Маріуполя

Військові кораблі Росії на Азові вчинили агресію проти українського буксира (фото: ВМС ЗС України / Facebook)

Прикордонні судна Росії атакували кораблі Військово-морських сил України на Азовському морі, у результаті чого російський корабель протаранив український.

Про це повідомляє ВМС ЗС України у Facebook.

"Прикордонний корабель Дон здійснив таран нашого рейдового буксиру, в результаті якого пошкоджено головний двигун корабля, обшивку та леєрне огородження, втрачено рятувальний плотик", - йдеться в повідомленні.

Українські військові зазначають, що завчасно повідомляли про перехід Азовським морем.

"Сьогодні, 25 листопада, кораблі Військово-Морських Сил ЗС України у складі двох малих броньованих артилерійських катерів "Бердянськ" і "Нікополь" та рейдового буксиру "Яни Капу" здійснювали плановий перехід з порту Одеси до порту Маріуполь Азовського моря. Про намір здійснювати перехід заздалегідь було поінформовано відповідно до міжнародних норм з метою забезпечення безпеки судноплавства", - повідомляють на Facebook військові.

Вони додають, що російські військові діяли всупереч Конвенції ООН з морського права та Договору між Україною та Російською Федерацією про співробітництво у використанні Азовського моря та Керченської протоки.

"Отже, РФ в черговий раз продемонструвала свою агресивну сутність та повне нехтування нормами міжнародного права. Кораблі ВМС ЗС України продовжують виконання завдань із дотриманням усіх норм міжнародного права. Всі незаконні дії фіксуються екіпажами кораблів і Командуванням Військово-Морських Сил ЗС України та будуть передані компетентним міжнародним органам", - додали у ЗСУ.

У ФСБ Росії миттєво прокоментували ситуацію, звинувативши українських військових у провокаціях.

Зазначається, що українські військові не підкорилися "законним вимогам російської влади" поблизу окупованого Криму.

Нагадаємо, Петро Порошенко попереджав про айбутню агресію Росії на Азові під час Генеральної Асамблеї ООН.

Як повідомляла "УМ", ГУР розповіли про російські цілі в Азовському морі.