Порошенко пообіцяв підписати бюджет-2019 тільки після 100%-го надання субсидій

13:31, 12.11.2018
Порошенко пообіцяв підписати бюджет-2019 тільки після 100%-го надання субсидій

Президент: з 2007 по 2009 рік сума боргового навантаження зросла на 23 мільярди доларів, з 2010 по 2013 рік сума додатково зросла на 32 мільярди доларів (фото: president.gov.ua)

Президент Петро Порошенко заявив, що не підпише державний бюджет на 2019 рік без 100%-го забезпечення субсидіями тих, хто цього потребує.
 
Про це президент заявив 12 листопада під час Ради регіонального розвитку, передає "Українська правда".
 
"Зараз потрібно на 100% забезпечити субсидіями тих, хто їх потребує. Це принципова позиція, щодо формування бюджету 2019 року до другого читання. Наголошую, якщо цієї позиції не буде в бюджеті, якщо її не врахують при підготовці в парламенті, - я бюджет цей не підпишу", - сказав президент.
 
За його словами, уряд, коли прийняв рішення про підвищення ціни на газ, "стояв на розтяжці" між поганим і дуже поганим.
 
"Між підвищенням тарифів і потужним ударом по фінансовій, макроекономічній стабільності держави. А це і курс, це дефіцит бюджету, це своєчасні виплати пенсії і заробітних плат, це фінансування армії, сектора безпеки", - сказав Порошенко і додав, що без підвищення тарифів не можна було обійтися.
 

Порошенко сказав, що поточний стан економіки, дозволив би Україні перейти на власні сили і відмовитися від міжнародних кредитів, проте країна має виплачувати старі борги.
 
За словами президента, з 2007 по 2009 рік сума боргового навантаження зросла на 23 мільярди доларів, з 2010 по 2013 рік сума додатково зросла на 32 мільярди доларів.
 
"Як людина вихована, (прем’єр Володимир Гройсман, - ред.) делікатна, пальцем не показував і прізвищ не називав, а дарма, бо країна має знати своїх героїв, які збільшили борг на десятки мільярдів, зате тепер, оком не кліпнувши, очолюють колони борців зі збільшенням тарифів", - сказав Порошенко.
 
Крім того президент заявив, що левова частка кредитів йде на погашення попередніх боргів, а не на "проїдання".
 
Зокрема, за словами Порошенка, у 2016 році боргове навантаження співвідношення ВВП на суму суверенного боргу складало майже 83%, а у 2018 році навантаження зменшилося до майже 60%.
 
"В контексті питання про тарифи…я спілкувався з урядом і моя принципова позиція захистити людей, вдосконалити і розширити систему субсидій, збільшити кошти на її виконання. Жодна бідна і жодна незахищена людина не має постраждати, не має платити більше", - сказав Порошенко.
 
"Є принципова позиція щодо монетизації субсидій. Що це таке? Бідна людина економить гроші, бідна людина встановлює, за допомогою держави, систему енергоефективності і менше споживає газу, вона повинна отримати гроші за економію", - пояснив він.
 
Нагадаємо, с 1 листопада 2018 року ціна на газ для населення України суттєво підвищується і складатиме 8 тисяч 548 грн 92 коп за тисячу кубометрів. У зв'язку з цим Порошенко нагадав, що відповідний меморандум із МВФ був підписаний 31 жовтня 2008 року. "Рівно десять років тому. День у день. Дивно, що опозиція не святкує цю "урочисту" дату. Міжнародний валютний фонд очолював тоді Домінік Стросс-Кан. А хто на той час був прем’єр-міністром я називати не буду. Французькою це звучить як "шерше ля фам", - додав президент.
 
 
У свою чергу голова уряду Володимир Гройсман заявив, що ціна за централізоване опалення може зрости не більше як на 16% після подорожчання газу на 23%.