Пам’ятники над могилою українського священика Івана Гнатищака в Польщі знищили вандали

14:51, 09.11.2018
Пам’ятники над могилою українського священика Івана Гнатищака в Польщі знищили вандали

З 2014 року на території південно-східної Польщі відбулися акти вандалізму та руйнувань багатьох українських пам’ятників (фото: nasze-slowo.pl)

У Польщі на кладовищі села Фредрополь в Підкарпатському воєводстві знищили два пам’ятники над могилою українського священика та його родини.
 
Про це пише "Наше Слово".
 
"Коли 1 листопада на кладовище у Фредрополі приїхали українці з Перемишля, щоб запалити лампадки на могилах, побачили, що деякі пам’ятники знищені", - сказала Марія Туцька, голова відділу Об’єднання українців у Польщі у Перемишлі.
 
Вандали знищили могилу Івана Гнатищака, який до ІІ Світової війни був парохом греко-католицької парафії у селі Корманичі (3 км на південний схід від Фредрополя).
 
Вони перевернули елементи пам’ятника з прізвищем священика і членів сім’ї та знищили написи на таблиці з його прізвищем.
 
ОУП планує подати заяву до прокуратури у цій справі, зазначає видання.
 
Слід зауважити, з 2014 року на території південно-східної Польщі відбулися акти вандалізму та руйнувань кільканадцяти українських пам’ятників, зокрема у Вербиці, на горі Монастир біля Верхрати, у Верхраті, Радружі, Пикуличах, Молодичі, Грушовичах.
 
Село Фредрополь розташоване у Перемиському повіті. У 1921 році (тоді було містечком) нараховувало 52 хати та 302 мешканці, з них 269 українців та 23 поляків.
 
У 1947 році під час акції "Вісла" на західні землі Польщі виселили 395 мешканців села.
 
Нині матеріальними слідами, які підтверджують українське минуле села, є могили на цвинтарі з українськими прізвищами та дерев’яна греко-католицька церква, побудована в 1860 році. Сьогодні вона - римо-католицька.
 
Нагадаємо, раніше вандали зіпсували пам'ятник військовополоненим України в Німеччині.