Лист запорожців турецькому султану в Раді адаптували під послання Путіну (відео)

17:52, 07.11.2018
На засіданні Верховної Ради в середу, 7 листопада, народні депутати зачитали лист до президента Росії Володимиру Путіну у відповідь на введення санкцій проти громадян України.
 
За основу вони взяли відповідь запорізьких козаків на лист султана, який адаптували, замінивши відповідно слова "султан" і "турецька".
 
Відповідне звернення з трибуни парламенту оприлюднив заступник голови фракції Блок Петра Порошенка Олексій Гончаренко:
 
"Ти, президент, чорт московський, і проклятого чорта брат і товариш, самого Люцифера секретар! 
 
Який ти в чорта лицар, коли голим задом їжака не вб’єш? Не будеш, сучий ти сину, синів українських під собою мати. Твого війська ми не боїмося, землею і водою будемо битися з тобою.
 
От так тобі український народ висловив, плюгавче. Не будеш ти і свиней християнських пасти.
 
Тепер кінчаємо, бо число знаємо і календар маємо, місяць у небі, рік у книзі, а день такий у нас, як і у вас, за це поцілуй у дупу нас!".
 
Гончаренко додав, що текст цього листа повністю підходить для відповіді Путіну.
 
"Минулого тижня Путін та уряд Російської Федерації ввели санкції проти 68 українських компаній і 322 громадян України, в тому числі, понад 120 народних депутатів України. Там є представники різних фракцій, всього - 44 народних депутати - від фракції Блок Петра Порошенка. Ми як народні депутати, вирішили від БПП дати відповідь пану Путіну на ці його дії. І відповідь ми хочемо дати в старовинному українському стилі, який нам показали ще наші предки-запорожці. Колись, ще в 17-му столітті, запорожці одному загарбникові - султану - відповіли своїм відомим листом. Його текст повністю підходить, щоб нам відповісти сьогодні Путіну", - пояснив депутат.

Разом з Гончаренком до трибуни вийшли також народні депутати Олег Барна, Богдан Онуфрик і Григорій Тіміш. Крім них, "Лист до Путіна" підписали також Рефат Чубаров, Григорій Шверк, Олександр Співаковський, Владислав Севрюков та Ігор Артюшенко (всі з фракції БПП).
 
Як писала "УМ", дружина посла Туреччини в Україні організувала у Києві концерт, присвячений Роксолані.