Масове вбивство в Керчі: дівчинка з відірваними ногами та нестача швидких

19.10.2018
Масове вбивство в Керчі: дівчинка з відірваними ногами та нестача швидких

Учора кількість загиблих у керченському коледжі зросла до 21 людини. (Фото з сайта tvrain.ru.)

...Вони спокійно обідали в їдальні, готувалися до семінарів і планували, як провести день після пар. Проте в один момент життя 16 студентів і 5 викладачів обірвалося. Близько 12-ї години дня на третьому поверсі керченської політехніки пролунала автоматна черга, згодом з їдальні цього закладу було чутно масштабний ви­бух.
 
18-річний студент Владислав Росляков прийшов до навчального закладу з вибухівкою та рушницею в руках. Заклавши вибухівку та розстрілявши однолітків, він покінчив життя самогубством у бібліотеці коледжу. За інформацією ЗМІ, на початку жовтня хлопець легально придбав зброю та близько 150 патронів. 
 
«Усе сталося настільки несподівано, що я не встиг зрозуміти, що відбувається. В мене був якийсь шок, коли навколо почали збиратися медики, заплакані люди й одногрупники, які були так само, як і я, в шоковому стані», — розповідає студент керченського коледжу Дмитро. Він був на вулиці й бачив, як від вибуху вилітало скло і навіть віконні рами.
 
Згодом, розповідає Дмитро, територію біля коледжу оточили, а людей почали евакуйовувати.
 
За словами очевидців, «швидких» для відправлення студентів до лікарні не вистачало, адже більшість дітей була в тяжкому стані.
 
Євген, бізнесмен з офісу неподалік місця вибуху, розповів Бі-Бі-Сі, що допомагав виносити поранених.
 
«Одна дівчинка 15-16 років, студентка, була з двома відірваними ногами. Я викликав пожежну охорону, і, як я зрозумів зі слів диспетчера, вона ще була не в курсі, довго ще розпитувала, що, чого, як? Я кажу: «Негайно сюди «швидку» і негайно пожежникiв. Проте мені відповідали, що їх просто фізично не вистачає», — розповідає очевидець. 
 
Стало відомо, що охорони в політесі ніколи не було.
 
Вхід до коледжу охороняла єдина вахтерка — Наталя Панікоровська.
 
Жінка одна з перших отримала травму, проте, незважаючи на поранення, пані Наталя намагалася врятувати дітей. За словами лікарів, вона перебуває в тяжкому стані. За останніми даними, в лікарнях Керчі перебуває близько 40 осіб, шестеро у вкрай важкому стані, вісім — у важкому.
 
Спершу влада анексованого Криму кваліфікувала подію як теракт, проте згодом перекваліфікувала її в масове вбивство. На півострові оголосили триденну жалобу.
 
За даними соціальних мереж, убивця Владислав Росляков мало з ким спілкувався та входив до групи маніяків у мережі «Вконтактє».
 
«РБК Росія» із посиланням на знайомого Владислава пише, що хлопець неодноразово говорив другові, що ненавидить свій технікум через учителів і колись обов’язково їм помститься.
 
Також у соціальних мережах він постив портрети Путіна, відвідував сепаратистські пабліки та був прихильником анексії Криму. Мати керченського стрілка Галина Рослякова працює санітаркою в онкодиспансері Керчі. Після масової стрілянини туди також почали відправляти жертв нападу. Жінка якраз була на робочому місці, коли почали привозити потерпілих. Пані Галина й досі не може прийти до тями, проте дала свідчення слідчим. 
 
У свою чергу, українські прикордонники посилили заходи безпеки на кордоні з Кримом.
 
Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Людмила Денiсова заявила, що ситуація в Керчі потребує негайного втручання міжнародного співтовариства.
 
Денiсова попросила главу контртерористичного управління ООН сприяти розслідуванню трагедії. Відреагував на вибух і Президент України Петро Порошенко, заявивши, що розслідування таких справ є важливим для України, адже Крим є українською територією. 

 

СТРАШНА СТАТИСТИКА

 
Це вже шостий великий напад у російських навчальних закладах iз початку 2018 року.
 
19 січня дев’ятикласник iз сокирою напав на учнів сьомого класу в школі селища Сосновий Бір у столиці Бурятії Улан-Уде.
 
Потім за допомогою пляшки iз запальною сумішшю він підпалив кабінет. Постраждали семеро людей.
 
15 січня двоє 16-річних підлітків iз ножами напали на учнів четвертого класу в Пермі, 11 дітей і вчителька отримали ножові поранення.
 
10 травня 16-річний учень Новосибірського коледжу транспортних технологій зайшов у клас iз рушницею і вистрелив в іншого студента, після чого вчинив самогубство. У результаті інциденту постраждало три людини.
 
18 квітня 17-річний учень корекційного класу однієї зі шкіл у Башкирії напав iз ножем на однокласницю та вчительку, постраждали викладачка, двоє учнів і сам нападник.
 
21 березня в місті Шадринську Курганської області учениця сьомого класу почала стріляти по однокласниках iз пневматичного пістолета. Постраждало семеро людей.