Боширов - Чепіга: Москва назвала «вкидом» викриття полковника ГРУ

11:01, 27.09.2018
Офіційний представник Міністерства закордонних справ Росії Марія Захарова назвала "новим вкиданням" розслідування The Insider і Bellingcat про одного з підозрюваних в отруєнні Скрипалів.
 
Про це вона написала в Facebook.
 
Захарова прокоментувала твердження експертів видання The Insider і групи розслідувачів Bellingcat про те, що підозрюваний в отруєнні екс-співробітника ГРУ Сергія Скрипаля росіянин Руслан Боширов є полковником ГРУ, справжнє ім'я якого Анатолій Чепіга.
 
За її словами, ця інформація є "новим вкидом", який з'явився відразу ж після виступу британського прем'єр-міністра Терези Мей в Радбезі ООН на тему зброї масового знищення.
 
"Доказів немає - відповідно продовжують інформаційну кампанію, основне завдання якої відвернути увагу від головного питання: що сталося в Солсбері?" - написала вона.
 
Нагадаємо, раніше розслідувачі Bellingcat з’ясували справжнє ім’я Руслана Боширова, якого підозрюють у замаху на Сергія Скрипаля. Виявилося, що він полковник ГРУ та має нагороду "герой Росії". Справжнє ім’я підозрюваного - Анатолій Чепіга. Про це розслідувачі дізналися із декількох джерел, які знайомі з особою та\або з розслідуванням, та незалежно одне від одного підтвердили особу підозрюваного.
 
5 вересня прокурори Британії оголосили, що вважають причетними до отруєння колишнього співробітника російських спецслужб Сергія Скрипаля та його дочки Юлії двох росіян - Олександра Петрова і Руслана Боширова. Слідство вважає, що підозрювані могли в'їхати на територію Британії не під справжніми іменами.
 
Але в МЗС Росії оголошення Британією імен підозрюваних в отруєнні Скрипалів назвали спробою роздути антиросійську істерію.
 
Президент Володимир Путін заявив, що в Кремлі дізналися, кого влада Великобританії звинувачує в отруєнні Скрипалів. "В принципі, ми звичайно подивилися, що це за люди. Ми знаємо, хто це такі. Ми їх знайшли", - сказав він, додавши, що "нічого там особливого і кримінального немає".
 
Після цього Олександр Петров і Руслан Боширов, яких Великобританія назвала підозрюваними в отруєнні Сергія і Юлії Скрипалів, в ефірі російського каналу заявили, що дійсно приїжджали в Солсбері на запрошення друзів - нібито подивитися на знаменитий собор.
 
При цьому виявилося, що документи Руслана Боширова, якого Британія підозрює в отруєнні Сергія Скрипаля та його доньки Юлії, мають такі ж позначки зі штампом "Інформацію не надавати", як і в другого підозрюваного Олександра Петрова.
 
Також британська преса повідомила, що підозрювані в отруєнні Сергія Скрипаля та його дочки Олександр Петров і Руслан Боширов напередодні замаху курили в номері готелю марихуану і привели в номер повію. 
 
Окрім того, підозрювані в отруєнні Скрипалів Олександр Петров і Руслан Боширов раніше були арештовані на території Нідерландів.
 
Сергій Скрипаль, колишній російський шпигун, отруєний у Великій Британії, в останні роки співпрацював з розвідкою Іспанії, країною, яка перебуває в постійній боротьбі з російськими організованими злочинними групами, деякі з яких пов'язані з російським урядом.