У Канаді з вічної мерзлоти дістали вовченя і оленя льодовикового періоду

22:07, 19.09.2018
У Канаді з вічної мерзлоти дістали вовченя і оленя льодовикового періоду

Муміфіковане вовченя пролежало у льоду близько 80 тисяч років (фото: Government of Yukon)

Муміфіковані рештки оленя карибу та вовченяти часів льодовикового періоду знайшли у вічній мерзлоті юіля міста Доусон-Сіті на Юконі у Канаді.

Про це повідомляє Новое время.

За словами вчених, це єдина відома на сьогодні мумія вовченяти льодовикового періоду і найдавніша відома мумія оленя карібу.

Завдяки муміфікації, останки вовка добре збереглися аж до вовни, шкіри та м'язової тканини. Останки оглянули ветеринари і прийшли до висновку, що цуценяті було не більше восьми тижнів, коли він загинув.

"Це вражаючі знахідки світового класу. Це божевілля. Копач думав, що це може бути собака. Це так красиво, це приголомшливо", - сказав палеонтолог уряду Юкону Грант Зазула.

За словами Гранта Зазули, кістки і скам'янілості льодовикового періоду часто зустрічаються в Юконі, але муміфіковані туші надзвичайно рідкісні.

"Наскільки нам відомо, це єдиний муміфікований вовк льодовикового періоду, коли-небудь знайдений в світі", - додав Грант Зазула.

Залишки оленя карібу включають тулуб тварини, голову і передні кінцівки. Зразок був знайдений на золотом руднику Тоні Бітса, який відомий участю в реаліті-шоу "Золота лихоманка" в ефірі телеканалу Discovery Channel. Мумія була виявлена ​​в тому ж шарі льоду, в якому знайшли 80 000-річну вулканічну золу.

"Це попіл з вулканів на Алясці, який міститься у вічній мерзлоті з часів льодовикового періоду. Ми думаємо, що ми знайшли одні з найстаріших муміфікованих м'яких тканин у всьому світі", - підкреслив Грант Зазула.

Нагадаємо, в Південні Африці знайшли найдавніший в історії людства наскельний малюнок.