Німеччина відмовила у візі депутату-втікачу Олександру Онищенку попри обіцянки інвестицій

19:07, 17.09.2018
Німеччина відмовила у візі депутату-втікачу Олександру Онищенку попри обіцянки інвестицій

Олександр Онищенко багато років займається конярством

Німеччина відмовила у національній візі та посвідці на проживання народному депутату України Олександру Онищенку, який втік після підозр у корупції.

Про це повідомили в районній адміністрації округу Емсланд, пише DW.

Олександр Онищенко обіцяв у німецькому селі Герцлаке створити велику кінну ферму та проводити елітні міжнародні змагання із тисячами туристів.

Районній адміністрації округу підпорядковується німецьке село Герцлаке, одна з садиб якого належить українському політикові і мультимільйонеру. Там також є кінний завод, де розводять коней найвищого класу.

У 2017 році депутат-втікач зареєстрував в селі своє місце проживання, а також влаштувався на роботу виконавчим директорів власної фірми Gut Einhaus Liegenschafts GmbH.

Пізніше районна адміністрація округу Емсланд повідомила про наявність заяви на отримання дозволу на проживання від Олександра Онищенка. До неї додавався лист від імені громади Герцлаке. У ньому йшлося про "високе економічне значення конярства і позитивний вплив проведення висококласних турнірів з кінного спорту" в регіоні.

Зазначається, що для отримання посвідки на проживання спочатку було необхідно отримати національну візу, в якій Олександру Онищенку відмовили. Він подавав документи в німецьке посольство в Мадриді (Іспанія), але заяву було відхилено. Про причини відмови у візі не повідомляється.

За даними DW, в Герцлаке не відбулися й анонсовані міжнародні турніри з кінного спорту. Один мав відбутися в травні поточного року, другий - в серпні. Причина скасування також не повідомляється.

Депутата Олександра Онищенка підозрюють в організації схеми з розкрадання коштів при видобутку і продажу природного газу в межах договорів про спільну діяльність з держкомпанією Укргазвидобування, в результаті якої державі було завдано збитків на суму близько трьох мільярдів гривень. 1 грудня 2017 року стало відомо, що Іспанія почала процедуру екстрадиції Олександра Онищенка. 15 січня Апеляційний суд дав зелене світло на його екстрадицію.

Водночас Олександр Онищенко запевняє, що має так звані "плівки Онищенка", які доводять корупцію Петра Порошенка. Один запис нібито було опубліковано на телеканалі NewsOne, однак немає жодного підтвердження достовірності записів.