Прем’єр Гройсман лякає дефолтом без кредиту МВФ

10:27, 08.09.2018

Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман заявив про можливість дефолту України без наступного кредиту Міжнародного валютного фонду.

Про це заявив Володимир Гройсман в ефірі телеканалу "Інтер".

"Нас закинули в серйозну боргову яму. Очевидно, що економіка зростає, але у нас на плечах такий борг, який ми самі не можемо виплатити. Треба виходити на зовнішні ринки, перекредитовуватися, зменшувати відсотки", - зазначив він.

Володимир Гройсман наголосив, що і сам би хотів зменшити "ціни на ресурси", але це неможливо.

"Але невиконання вимог поставить Україну на межу дефолту. Ми хочемо кризи? Я не кризовий прем'єр, я антикризовий. Я зроблю все аби захистити людей, знизити інфляцію і зростання реальних доходів", - додав прем’єр-міністр.

Він підкреслив, що попередні меморандуми з МВФ не виконувалися, тому це підірвало довіру до України.

"Я мушу вирішувати це питання. Місія МВФ приїхала. Ми працюємо, у нас конструктивні відносини. За два тижні повідомимо про результати перемовин", - заявив Володимир Гройсман.

Нагадаємо, представники МВФ, які приїхали до України 6 вересня, перевірятимуть виконання попередніх вимог: проведення пенсійної реформи, призначення голови Національного банку, голосування за закон про Антикорупційний суд. Серед них також є вимога підвищення до ринкової ціни вартості газу, яку вже збільшили для юридичних осіб, але приватні споживачі поки не зіткнулися із різким ростом цін на блакитне паливо.

При цьому Україна відновила після більш ніж річної перерви співпрацю з МВФ за чотирирічною програмою розширеного фінансування об'ємом 17,5 млрд дол., яку рохпочали у 2015 році.

Як повідомляла "УМ", уряду не вдалося виконати піврічний державний бюджет.