ФСБ викрало кримського татарина Сервера Девлетшаєва просто на адмінкордоні з Кримом

28.08.2018
У неділю, 25 серпня 2018 ро­ку, співробітники ФСБ Росії незаконно затримали на адміністративному кордоні з окупованим півостровом батька трьох дітей Сервера Девлетшаєва. 
 
Прикордонники держави-агресора дозволили повернутися на материкову частину України лише дружині та неповнолітнім дітям кримського татарина, а ось визволяти затриманого главу родини довелося активістам Меджлісу.
 
Російські силовики були змушені відпустити свою жертву, але зробили це лише після того, як їм пригрозили санкціями з боку міжнародних правозахисних організацій.
 
— Батько Сервера Девлетшаєва оперативно написав заяву до поліції про зникнення сина, — прокоментував ситуацію голова Меджлісу Рефат Чубаров. — У ситуацію втрутилися не лише ми, а й представники громадського об’єднання «Кримська солідарність», тільки після цього прийшла добра звістка про те, що окупанти відпустили кримського татарина.
 
Відомо, що Сервер Девлетшаєв на постійній основі мешкає разом із родиною у місті Київ, на територію окупованого Криму приїжджає до родичів уже не вперше. 
 
У серпні цього року сім’я Дев­летшаєвих в’їхала на півострів напередодні мусульманського свята Курбан Байрам 19 числа та буквально за тиждень вирішила у повному складі повернутися додому.
 
Схема затримання чоловіка представниками ФСБ Росії була стандартна: причепилися до неіснуючих помилок у паспорті та стали «обробляти» кримського татарина в камері попереднього затримання.
 
— Я припускаю, що проти представника кримсько­татарського народу силовики Росії застосовували тортури, а відпустити його вирішили лише зі страху перед міжнародними спостерігачами, — розповідає журналіст Заїр Смедляєв. — Окупанти готові застосовувати незаконні методи впливу на людей, коли впевнені у своїй безкарності. На жаль, я змушений констатувати, що за останній рік ситуація зі свободою слова та викраденням людей на території окупованого півострова погіршилася.
 
Сервер Девлетшаєв зміг виїхати з Криму до своєї дружини Деляри та дітей (сина Омера, 6 років, та двох дочок: Сафіє, 9 років, i трирічної Аніфе). Чоловік, який пережив незаконне затримання, перебуває у стресовому стані.
 
Відзначимо, що майже одночасно з Сервером Девлетшаєвим на КПП «Чонгар», також без пояснення причин, був затриманий інший кримський татарин Іслям Карашаєв. Чоловіка також насильно утримували майже добу та відпустили одночасно з його товаришем по нещастю. 
 
Активісти громадського об’єднання «Кримська солідарність» пов’язують посилення свавілля з боку співробітників ФСБ Росії із загостренням ситуації на Донбасі, а також бажанням Кремля набрати нових заручників напередодні обміну ув’язненими між Україною та Росією.
 
Нагадаємо, що станом на серпень 2018 року в місцях позбавлення волі на окупованих територіях України, а також у тюрмах Росії перебуває понад 70 політичних в’язнів. Питаннями їх звільнення займаються не лише правозахисники з України, а й активісти міжнародних організацій в усьому світі.