Дмитро Стус через порушені домовленості відмовився працювати з авторами фільму про батька

09:15, 14.08.2018
Дмитро Стус через порушені домовленості відмовився працювати з авторами фільму про батька

Автори фільму порушили усі домовленості щодо стрічки, каже син Василя Стуса (фото: obozrevatel.com)

Син українського поета та політв'язня Василя Стуса - Дмитро - відмовився співпрацювати з творцями фільму про батька, оскільки йому категорично не сподобався сценарій стрічки.
 
Про це він заявив у коментарі "Громадському".
 
Також Дмитро Стус додав, що автори фільму порушили усі домовленості щодо стрічки.
 
"Приблизно рік тому, може менше, вони до мене звертались (для консультацій, - ред.), я попросив сценарій, після прочитання сценарію я відмовився з ними співпрацювати, на цьому все.... Неприйнятний сценарій - ні з етичних міркувань, ні з естетичних", - сказав Дмитро Стус.
 
Він наголосив, що "ні до режисерів, ні до фільму його власне ставлення не змінить ніщо".
 
На питання, чи зміниться його ставлення до авторів фільму, якщо до стрічки провернуть сцени з Віктором Медведчуком, який був адвокатом Стуса, він також відповів негативно.
 
Відзначається, що син поета з самого початку створення фільму не підтримував згадування у кіно Медведчука.
 
"Люди від мого імені поширили купу заяв... Мене просили поговорити з ними про проблематику, ми домовились, що все не буде вириватись з контексту. Але наскільки мені розповідають мої друзі і моя дружина, все це порушено. А з людьми, які порушують свої обіцянки, я нічого не маю спільного", - сказав Дмитро Стус.
 
Він наголосив, що не буде говорити з творцями фільму, навіть якщо вони будуть звертатись до нього з проханням надати авторські права.
 
Нагадаємо, що навколо зйомок фільму "Птах душі" про українського поета Василя Стуса розпочався скандал, коли стало відомо, що зі сценарію були вилучені сцени за участі персонажа на ім’я Віктор Медведчук. За словами актора Геннадія Попенка, це нібито було зроблено після погроз за особистим "проханням" політика Віктора Медведчука, який свого часу був адвокатом Василя Стуса.
 
Режисер фільму про Василя Стуса Роман Бровко після розголосу та скандалу пообіцяв дозняти сцени із Віктором Медведчуком, які зникли із фільму нібито через задовгий хронометраж.
 
Сам Медведчук загрожує судом і забороною у разі виходу в прокат фільму про Стуса.