У притулку в Рожищі діти поскаржилися на побиття та сексуальні домагання від керівництва закладу

12:18, 03.08.2018
У притулку в Рожищі діти поскаржилися на побиття та сексуальні домагання від керівництва закладу

Леонід Матвійчук заперечує, що разом із братом бив дітей (фото: Волинь24)

Уповноважена з прав Людини в Україні Людмила Денісова повідомила про факти знущання, побиття та сексуального насилля у дитячому будинку в Рожиці Волинської області.

"Притулок знаходиться в м. Рожище Волинської області і зараз там перебуває 33 дитини віком від 3 до 18 років. Дітки розповіли, що сам директор та його брат, який працює черговим з режиму, їх б’ють та ображають нецензурними словами. Дівчата повідомили, що брат директора їх торкався за різні частини тіла", - написала Людмила Денісова.

Вона додала, що діти скаржилися виховательці, але працівниця притулку заявила, що діти все вигадують.

"У десятьох дітей виявили сліди побиття та крові на одежі. Більше того, троє дітей заявили про сексуальні домагання з боку керівництва установи", - зазначила омбудсвумен.

Дітей, які поскаржилися на побої, відправили до лікарів, щоб зафіксувати тілесні ускодження.

Решта дітей залишиться у притулку під наглядом поліцейських та служби із захисту дітей. в такому режимі діти житимуть приблизно 3 тижні, але якщо розслідування за чей час не завершать, поліцейські та чиновники продовжать наглядати за дітьми замість теперішнього керівництва.

Водночас речник Генеральної прокуратури Андрій Лисенко повідомив, що проти керівництва притулку порушили кримінальну справу "за фактом застосування фізичного насильства до вихованців працівниками комунального закладу "Притулок для дітей служби у справах дітей Волинської обласної державної адміністрації", що в селищі Рожище, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 125 КК України, а також за фактом неналежного виконання службових обов'язків працівниками цього закладу щодо охорони життя та здоров'я неповнолітніх, що спричинило істотну шкоду здоров'ю, за ознаками кримінального правопорушення, передбаченого ч. 1 ст. 137 КК України".

Він додав, що керівництво закладу неналежно виконувало обов’язки, бо не повідомили про зникнення дитини.

"Ще 17 травня 2018 року КЗ "Притулок для дітей служби у справах дітей Волинської обласної державної адміністрації" самовільно покинув один із неповнолітніх, проте з відповідним повідомленням щодо безвісти зниклої дитини керівництво притулку до правоохоронних органів звернулось лише 11 липня 2018 року", - написав Андрій Лисенко.

Водночас у соцмережах відзначають, що це був притулок, куди відправляли підлітків із неблагополучних родин, які вже постраждали від дорослих, які пиячили та нехтували дітьми.

Директор Притулку для дітей служби у справах дітей Волинської обласної державної адміністрації Леонід Матвійчук заперечує насильство щодо своїх вихованців і називає звинувачення "абсурдними". За його словами, сліди крові, які були знайдені на речах деяких дітей, не означає, що проти них вчиняли насилля.

Директор у коментарі журналістам заявив: "Про сліди крові. Якщо ви в себе десь побачите речі в крові, то це не буде означати для вас зробити висновки, які не мають відношення ...або якась фантастика, яка не має відношення до тої крові, яка з’явилася у вас. Це, мені здається, один із розряду надуманих речей, для того щоб підігріти цю ситуацію".

Він зазначив, що у притулку протягом 20 років були різні діти, у тому числі ті, що мали судимість, "і з ними знаходили спільну мову".

"І якісь недоречності не є закономірністю і не можуть служити тому, що капля крові може давати для розвитку якихось версій, які будуть абсурдними з точки зору нашого закладу", - цитує директора притулку ТСН з посиланням на Суспільне.Волинь.

Як повідомляла "УМ", після отруєння в дитячому таборі дівчинка місяць перебуває у комі.