Патріарх Філарет передбачає перехід до української церкви приходів УПЦ МП після отримання Томосу

11:28, 02.08.2018
Патріарх Філарет передбачає перехід до української церкви приходів УПЦ МП після отримання Томосу

Патріарх Філарет розповів про те, коли Україні нададуть Томос про автокефалію для цекрви (фото: Сerkva.info)

Патріарх Філарет заявляє, що після надання Томосу про автокефалію для української православної церкви, тобто визнання та єднання зі світовим православ’ям, приходи УПЦ Московського патріархату будуть приєднуватися до української церкви.

Про це він заявив в інтерв’ю телеканалу "Прямий".

"Коли ми будемо мати цей Томос, то ми таким чином входимо в молитовне єднання з іншими православними церквами. Але це не все. Наслідком Томоса буде те, що переважна більшість єпископів, духовенства і парафій Московського патріархату приєднаються до цієї Української церкви. І таким чином в Україні утвориться одна помісна православна церква", - сказав Філарет, інформує прес-служба УПЦ КП.

Він наголосив, що Моска і Кремль не мають ніякого права на українскі церкви та лаври, адже храми належать прихожанам, а лаври - власність держави, яка дала їх УПЦ МП у тимчасове користування.

"Справа в тому, що ніякої власності Московський патріархат в Україні не має. ... Ось взяти, наприклад, Києво-Печерська лавра, Почаївська лавра – чия це власність? Власність української держави. І держава передала свою власність в користування українській церкві Московського патріархату. Але коли буде тут українська церква визнана, то Лавра – і одна, і друга – будуть передані українській церкві. Бо це є українська святиня", - заявив Патріарх Філарет.

"А ті парафії, які побудували, і свої храми за свій кошт, то це є власність цих парафій, а не Росії. Тому Росія тут своєї власності церковної не має", - продовжив він.

При цьому в інтерв’ю наголошувалося про колосальну роботу, яку проводить Вселенський патріарх Варфоломій та Константинопольсткий патріархат для того, щоб надати Україні Томос, про який багато років просили тисячі українських православних вірян, священики УПЦ КП, а тепер і особи представницьких органів влади - президент та народні депутати.

У відповідь Московська патріархія чинить шалений спротив, адже після визнання церковної незалежності України втратить не лише вплив та прибутки з українців, але і загарбаний шматок історії, адже термін існування Московської патріархії буде рахуватися із ХV століття.

"Перше – історія російської церкви буде починатися не з хрещення Русі, а буде починатися з 1448 року. З того часу, коли вона відокремилась від Київської митрополії. І сама Москва визнала це в 1948 році, коли святкувала 500-ліття автокефалії російської церкви. Сама ж Москва святкувала 500-ліття", - повідомив про зміни Патріарх Філарет.

"Друге – Україна не була, не є і не буде частиною Росії. Бо Русь існувала, а Росії не було як держави. А потім, коли виникла держава, але називалася вона Московією, а не Руссю", - додав він.

Він наголосив, що в Москві можуть накласти анафему на Українську православну церкву, але це не має значення, бо "вони ж уже анафему на мене наклали. Але, як сказав патріарх Кирил, "анафема не сработала".

Патріарх Філарет повідомив, що рішення про надання Томосу про автокефалію слід очікувати не раніше кінця серпня, але "в цьому році обов’язково буде це питання вирішено".

Нагадаємо, за даними правоохоронців на ходу до 1030-ліття хрещення Київської Русі-України, яку організовувала УПЦ КП, зібралося близько 65 тисяч людей, що приблизно у 3 рази більше, ніж напередодні мобілізував на аналогічний захід Московський патріархат.