Ослаблий Олег Сенцов перестав орієнтуватися в датах

13:24, 20.07.2018
Ослаблий Олег Сенцов перестав орієнтуватися в датах

Фото Фокус

Уповноважений Верховної Ради з прав людини Людмила Денисова, після розмови з адвокатом Дмитром Дінзе, розповіла про стан здоров'я ув'язненого в Криму українського режисера Олега Сенцова. Про це вона написала на своїй сторінці в Facebook.
 
"Він повідомив, що стан здоров'я Олега значно погіршився. Він практично не орієнтується в датах і перепитує адвоката, який сьогодні день, - повідомила вона.
 
Раніше адвокат Сенцова Дмитро Дінзе розповів, що режисер пережив другий криз (різке погіршення стану здоров'я). Через це він погодився їсти по дві ложки харчової суміші в день.
 
"У нього вже була другий криза, але Олег не може назвати точну його дату або ж на який день після зустрічі з сестрою вона сталася. Олега вивозили з колонії в лікарню Лабитнангі, де лікарі збиралися годувати його примусово. Це означає, зі слів адвоката, заливати ентерально великі стакани поживної суміші. Олег відмовився, але пішов з ними на компроміс і тепер вживає, як каже адвокат, 3 - 4 ложки харчової суміші днем, - написала вона.
 
Денисова також додала, що у Сенцова погіршилося здоров'я і ослаб серцевий м'яз.
 
У зв'язку з цим, омбудсмен звернулася до Верховного комісара ООН з прав людини Зейд Раад аль Хуссейна, генеральному секретарю Ради Європи Турбйорн Янгланд, комісару Ради Європи з прав людини Дуні Міятович по організації візиту їх представників в колонію, де тримають Сенцова, для перевірки цієї інформації .
 
"Закликаю всі міжнародні правозахисні інституції звернутися до президента Росії з вимогою терміново прийняти рішення про звільнення Олега Сенцова та всіх бранців Кремля", - сказала вона.
 
У той же час, адвокат Дмитро Дінзе в ефірі "Громадського" заявив, що Сенцов попросив не поширювати неправдиві чутки про його примусове годування або ж смерть.
 
"Олег сказав, щоб люди не розповсюджували чутки про примусове годування, він просить відкидати таку інформацію і фільтрувати її. А щодо чуток про його смерть - він посміявся над людьми, які поширюють їх, і вважає їх шкідниками", - розповів він.
 
Юрист також зазначив, що вони спілкувалися тет-а-тет без представників колонії.
 
"Ми спілкувалися через скло. Він передавав слова підтримки політв'язням в Криму. Він намагається стежити з різних джерел за кримськими справами", - зазначив Дінзе.
 
Раніше Олег Сенцов написав листа з колонії, в якому розповідає про свій стан.
 
6 червня на підтрику Олега Сенцова провели "вогняну" акцію. Про стан здоров’я політв’язня розповіла Наталія Каплан, яка відвідала Олега Сенцова у колонії.

Римма Зюбіна із колегами підняли плакати #FreeSentsov під час театрального соціального проекту Class Act: Схід—Захід.
 
Українській омбудсвумен Людмилі Денісовій нахабно відмовили у зустрічах із Олегом Сенцовим, Станіславом Клихом, Романом Сущенком попри обіцянки Володимира Путіна.
 
13 липня Олегу Сенцову виповнилося 42 роки. До цієї дати в мережі з'явилися перші за два роки кадри, на яких можна побачити сильно схудлого і змученого українця в ув'язненні.