У суді тривають слухання щодо екс-«беркутівців», звинувачуваних у вбивствах євромайданівців

17.04.2018
Події Євромайдану приховують іще чимало «білих плям», які вже четвертий рік поспіль влада не може (чи не хоче) заповнити правдою.
 
Зокрема, безкарними залишаються «тітушки» й працівники МВС, які винищували сотні людей у ті героїчно-трагічні дні: до цього часу невідомо, скількох майданівців було втоплено у Дніпрі, спалено тихцем у крематорії, застрелено...
 
Наразі є невелика надія, що хоч хтось із негідників буде-таки покараний, адже відбувається розгляд двох справ щодо десяти екс-беркутівців. 
 
По першій справі було організовано онлайн-трансляцію слухання щодо вбивства людей під час Євромайдану.
 
Судове засідання під промовистою назвою «Вбивства людей 20.02.2014 під час Євромайдану» пройшло в столичному Святошинському районному суді.
 
Було частково допитано екс-беркутівців (Сергія Зінченка, Павла Аброськіна, Олександра Маринченка, Сергія Тамтури, Олега  Янішевського), обвинувачених у вбивствах активістів Революції гідності. 
 
«Потерпілих немає. Відповідно, судом було встановлено такий порядок проведення засідання: розгляд доказів, допит свідків тощо. На даний час ми перебуваємо на стадії допиту потерпілих», — повідомив суддя.
 
Додамо, що на минулому засіданні суд погодився допитати як свідка захисту колишнього міністра внутрішніх справ Віталія Захарченка. 
 
Співробітників спеціальної роти «Беркут» було затримано ще у березні-квітні 2014 року та лише в травні 2016 року Святошинський суд почав розгляд справи екс-«беркутівців» по суті.
 
Їм інкримінують перевищення службових повноважень, незаконне поводження зі зброєю, умисне вбивство і заподіяння тілесних ушкоджень активістам Євромайдану.
 
В березні 2018 року Святошинський районний суд Києва відхилив клопотання прокурорів Генеральної прокуратури України вивести з процесу у справі щодо п’яти колишніх співробітників спецпідрозділу «Беркут» адвоката Олександра Горошинського.
 
В іншій справі цей же адвокат захищає інтереси екс-президента України Віктора Януковича, через що може виникнути конфлікт інтересів.
 
Нагадаємо, що цей же суд 4 квітня розглядав другу справу за обвинуваченням інших п’яти бійців 1-ї роти столичного спецпідрозділу міліції «Беркут» (Петра Бороденка, Володимира Душенка, Олега Радчука, Сергія Цінарідзе та Сергія Посвистака) у нападі на «Автомайдан» у січні 2014 року і призначив чергове засідання на 30 травня 2018 року.
 
Вказаним особам інкримінують, зокрема, перевищення влади або службових повноважень, що призвело до тяжких наслідків (частина 3 статті 365 Кримінального кодексу України) під час подій, що відбулися в ніч на 23 січня 2014 року, коли сталося масове побиття й затримання активістів громадського руху «Автомайдан» на вулиці Щорса та в Кріпосному провулку.
 
Варто зазначити, що раніше ця справа перебувала на розгляді Дарницького районного суду міста Києва, проте в суді склалася ситуація, коли неможливо було утворити колегію суддів та призначити запасного суддю для розгляду справи.