Олега Сенцова отруїли в російській в’язниці — військовий експерт

23.03.2018
Олега Сенцова отруїли в російській в’язниці — військовий експерт

В Олега Сенцова останнiм часом випадає волосся i болять зуби.

Одночасно з інформацією про серйозне погіршення стану здоров’я політичного в’язня з України з’явилася й надія, що Володимир Путін підпише указ про помилування Сенцова.
 
 
Колишній кандидат у президенти Росії Ксенія Собчак особисто передала новообраному главі держави список із 16 осіб, яких вона вважає політв’язнями.
 
 
У цьому документі серед інших згадано українського режисера Олега Сенцова, засудженого у 2015 році за сфабрикованою ФСБ справою про тероризм до 20 років позбавлення волі.
 
 
Зараз він відбуває покарання в Ямало-Ненецькому автономному окрузі, в колонії «Білий ведмідь». Відомості про катастрофічний стан здоров’я Сенцова з’явилися лише у березні поточного року.
 
— За всіма ознаками, це отруєння радіоактивною речовиною, — розповів Юрій Колесников. — Не виключено, що Сенцова отруїли «по приколу», щоб позбутися непотрібного свідка тих звірств, що кояться у тюрмах Росії.
 
Захисник Олега Сенцова в Росії Дмитро Дінзе підготував адвокатський запит про стан здоров’я підзахисного, а представники Генерального консульства України вимагають негайно допустити їх на зустріч з Олегом Сенцовим та надати йому якісну медичну допомогу.
 
Погіршилося здоров’я і в іншого політичного в’язня з України, 19-річного Павла Гриба, якого вісім місяців поспіль утримують у російській в’язниці. Хлопець з інвалідністю не отримав належного лікування в Краснодарському СІЗО та змушений приймати підтримуючі препарати. Інвалід дитинства терпить психологічний тиск із боку співробітників ФСБ, які регулярно проводять з юнаком «профілактичні бесіди».
 
— Підконтрольний Кремлю апеляційний суд регулярно відхиляє всі скарги адвокатів на продовження арешту Павла, — розповів батько політичного в’язня Ігор Гриб. — Стан здоров’я Павла настільки важкий, що він перебуває на межі виснаження. Через те, що ще у вересні минулого року йому не зробили операцію, існує реальна загроза для його життя.
 
Також стало відомо, що Володимир Балух, засуджений у Криму за непорушність своєї любові до України, оголосив безстрокове голодування.
 
Чоловік перебуває у камері-одиночці СІЗО міста Сімферополь та не може навіть зв’язатися зі своїм адвокатом.
 
— Для Володимира Балуха це єдина можливість висловити свій крик протесту так, щоб його почули поза стінами в’язниці, — каже адвокат Ольга Дінзе.— Безстроковим голодуванням Балух висловлює протест проти незаконного вироку за сфабрикованою кримінальною справою про тероризм.
 
Водночас Кремль відверто шантажує МЗС України, вимагаючи визнати законність виборів президента Росії в березні 2018 року.
 
Російські політики заявили, що розглядатимуть питання про звільнення військовополонених та політичних в’язнів з України лише в тому випадку, якщо Україна погодиться, що Путін був обраний легітимно.