Стокгольський арбітраж знизив ціну російського газу

12:12, 09.02.2018
Завдяки рішенню Стокгольмського арбітражу ціна російського газу для України знизиться від 20 до 50 доларів за тисячу кубометрів. Про це заявив головний комерційний директор НАК "Нафтогаз України" Юрій Вітренко в ефірі ICTV.
 
"Ціна за зміненим контрактом буде істотно нижчою від ціни за старою формулою. Зараз різниця складає близько $20. Проте ця сума коливатиметься в залежності від сезону. Наприклад, у другому кварталі різниця досягатиме $50. Бо в теплу пору року ринкові ціни на газ падають. Раніше формула була прив'язана до нафтопродуктів і не відображала ринкових тенденцій в Європі", - сказав Вітренко.
 
За його словами, зараз вартість російського газу з урахуванням рішення арбітражу, на $20-30 нижча від вартості "блакитного палива", що закуповується на ринку Німеччини, за рахунок виключення транспортної складової.
 
Разом з тим, представник Нафтогазу зазначає, що рішення арбітражу зобов'язує закупити за принципом "бери або плати" у Газпрому в 2018 році 4 млрд куб.м. газу, ці поставки можуть початися з березня.
 
"Рішення Стокгольмського арбітражу базується на принципі, що ми повинні купувати у російських половину своїх річних потреб в імпорті", - додав Вітренко.
 
Нагадаємо, Україна не купувала газ у Росії з кінця 2015 року. Згідно з рішенням Стокгольмського арбітражу, Україна повинна відновити купівлю мінімальних обсягів газу в РФ відповідно до положення контракту "бери або плати". Мова йде про купівлю 4 млрд кубів газу. Контракт закінчується вже в 2019 році.