В Міністерстві юстиції НАБУ провело обшуки через штрафи за мазут для «Київенерго»

16:03, 08.12.2017
В Міністерстві юстиції НАБУ провело обшуки через штрафи за мазут для «Київенерго»

Брифінг Наталії бернадської за результатами обшуку НАБУ в Міністерстві юстиції (Міністерство юстиції)

Національне антикорупційне бюро провело обшуки в будівлі Міністерства юстиції та за місцем проживання одного із співробітників міністерства. з’ясувалося, що обшуки були у справі про відшкодування збитків державі через мазут, який "Київенерго" спожило на початку 2000-х років.

Про обшуки повідомляє "Українська правда".

У Міністерстві юстиції стверджують, що співробітники НАБУ викрали документи, а також не показали рішенння суду, який санкціонував обшуки.

Перша заступниця Міністра юстиції Наталія Бернацька заявивла, що "о 7:15 ранку без ухвали суду до будівлі Міністерства юстиції ввірвалися співробітники НАБУ".

"Незаконно вилучили у прибиральниці ключі від кабінетів і замкнулися в середині. Коли о пів на девяту на роботу прийшли наші співробітники і почали вимагати через зачинені двері ухвалу суду, або хоч якісь документи, детективи НАБУ втікли без будь-яких пояснень через чорний хід", - написала вона у Facebook.

За її словами, документи були викрадені.

У той же час, в НАБУ переконують - все було законно, а в антикорупційному відомстві отримали інформацію, що документи, які свідчать про порушення, хотіли знищити.

"Невідкладність слідчої дії була обумовлена оперативною інформацією про ризик знищення документів, які мали бути надані Мін'юстом в рамках розслідування детективами НАБУ кримінального провадження", - йдеться у повідомленні.

В НАБУ заявили, що доступ до зазначених матеріалів детективам НАБУ санкціоновано 23 листопада 2017 року слідчим суддею Солом’янського районного суду міста Києва.

"Відповідно до цієї ухвали, Мін'юст був зобов’язаний надати запитувані відомості до Національного Бюро. Проте ввечері 7 грудня детективи отримали оперативну інформацію про те, що частина запитуваних документів знищується. В результаті обшуку ця інформація підтвердилась, залишки документів вилучено. Слідчу дію проведено на підставі ч.3 ст. 233 Кримінального процесуального кодексу України з метою врятування майна, яке може мати ознаки речових доказів", - заявили у бюро.

Водночас там підтвердили, що детективи обшук за місцем проживання одного з посадовців Мін'юсту, "під час якого в приватному помешканні вилучено службові документи, які міністерство мало надати НАБУ на виконання ухвали суду".

"Відтак, замість робити емоційні заяви, Міністерству юстиції варто було б з’ясувати, чому службові документи, які мали бути надані НАБУ на виконання ухвали суду, опинилися вдома у співробітника", - заявили в НАБУ.

Вказується, що наразі детективи НАБУ звертаються до суду для отримання санкції на вилучення віднайдених під час обшуку доказів.

"Розслідування у кримінальному провадженні детективи НАБУ здійснюють з червня 2017 року. Попередня правова кваліфікація — ч.2 ст.28, ч. 2 ст.364 Кримінального кодексу України", - повідомили у бюро.

Тобто в НАБУ звинувачують неназваного посадовця Міністерства юстиції у зловживанні владою або службовим становищем, вчиненим групою осіб.



На брифінгу Наталія Бернадська повідомила, що співробітниками НАБУ було проведено обшук в квартирі та автомобілі керівника Секретаріату Урядового уповноваженого з прав людини, в неї було вилучено мобільний телефон.

"Ми розцінюємо ці дії як атаку на Міністерство юстиції і спроби тиску на відомство, пов’язану з тим, що багато кримінальних справ, які розслідує Національне антикорупційне бюро України і які розслідуються стосовно представників НАБУ, потребують проведення експертизи Міністерства юстиції", - заявила перша заступниця Міністра юстиції.

Вона також зазначила, що з травня Міністерство юстиції неодноразово отримувало інформацію, що НАБУ розслідує справу, пов’язану з виконанням рішення Європейського суду з прав людини.

Суть справи у тому, що компанія «Золотий мандарин ойл» ще в 2000-х роках передала на зберігання до "Київенерго" мазут. Після цього "Київенерго" незаконно спожила цей мазут. Компанія пішла до суду і виграла суди усіх інстанцій з вимогою повернути своє майно. Але «Київенерго» була в списку компаній, які були під мораторієм щодо виконання рішень суду відносно неї. Рішення не виконувалися. Представники компанії ще у 2013 році звернулися до ЄСПЛ зі скаргою на невиконання рішень національних судів.

Після того, як "Київенерго" приватизувала корпорація "ДТЕК" Ріната Ахметова, держава вимагає від компанії повернути до бюджету сплачений штраф через невиконання рішення суду.