Етнограф Олексій Доля помер від тяжкого захворювання у Києві

11:39, 04.12.2017
Етнограф Олексій Доля помер від тяжкого захворювання у Києві

Олексій Доля допоміг тисячам українців більше дізнатися про українську культуру (Сергій Старостенко / Gazeta.ua)

Олексій Доля, вчений-етнограф, волонтер, монах, помер у віці 53 років в Києві від онкологічного захворювання.

"Відійшов у вічність раб Божий монах Нестор (Олексій Доля)... Помолімося за його світлу душу, яка нині входить у вічний Храм!", - написав у Facebook Богдан Тимошенко, настоятель Храму святого великомученика Димитрія Солунського.

Про смерть Олексія Долі після тяжкого захворювання повідомляє і журналістка Наталка Фіцич.

"Останні роки активно займався волонтерством, допомагав пораненим бійцям. А про себе не подбав. Що хворий, виявив випадково і занадто пізно. Неоперабельна пухлина, метастази, жодних шансів. Він тримався гідно. Хоч знав, що часу мало", - написала Наталка Фіцич про Олексія Долю.

Вона відзначила, що вони разом двічі об'їхали всю Україну вздовж і впоперек, добиралися до найглухіших сіл і найвіддаленіших куточків.

"Він усюди знаходив красу. Любив Луганщину з її крейдяними горами, там у видолинках серед ковили так гарно було слухати вітер. Любив Крим з його степовими курганами, вкритих червоними маками, серед яких якось знайшов дикі гіацинти. Любив Полісся з його архаїкою дерев'яних зрубів і вкритих мохом лісів. Любив Карпати з копичками та осінніми крокусами. Любив свою рідну Полтавщину і говорив про неї найчастіше. Про весільні короваї, про плахти, про веснянки та ще купу всього. Він навчив розуміти і любити усе й мене", - зазначає журналістка.




Олексій Доля народився 1964 року в історичному селі Плішевець на Полтавщині. У 1989 році закінчив факультет філології Київського університету імені Тараса Шевченка. Фольклорист, етнограф. Починаючи з третього курсу почав працювати в Державному музеї народної архітектури і побуту України в Пирогові, більше 20 років присвятивши вивченню народних ремесел та організації тематичних ярмарків на території Музею. Роками разом з Ліною Костенко їздив у експедиції Чорнобильською зоною, знав практично усіх народних майстрів в Україні. Заслужений працівник культури України. Автор публікацій про українську народну культуру і багатьох фольклорних записів. Один з організаторів першого фестивалю "Червона рута", член Оргкомітету фестивалю "Країна мрій".

 

Доля неодноразово організовував етнографічні експедиції в різні куточки України. Одна з останніх була присвячена створенню циклу культурологічних програм "Культ предків" спільно із Наталкою Фіцич. 

 

Кілька днів тому Олексій Доля став одним із лауреатів премії "ЄSOS" для волонтерів. Однак отримати її особисто на церемонії уже не зміг - її вручили пізніше, уже вдома. "Я вручала премію Олексі Долі - вченому-етнографу, який звалив на свої плечі турботу про поранених українських захисників і сам не витримав. Важко хворий він до останнього комусь допомагав, підтримував і при цьому не дозволяє досі допомагати йому. Олекса вкрай слабкий, він не виходить з дому, навряд чи йому потрібні зараз нагороди. Але це потрібно нам. Ми повинні навчитися шанувати і любити живих. Вибачте, дорогий Доля, що ми вас не змогли вберегти. Хай Бог укріплює ваш дух і тіло. Дякую за те, що ви робите для всіх нас і для України", - написала з цього приводу співачка і волонтерка Анжеліка Рудницька.

Він допомагав бійцям і ветеранам АТО знайти душевну рівновагу та припинити жити лише привидом війни.

"Моя найтяжча робота – воювати з атовцями, які не хочуть лікуватися", – говорив Олексій Доля.

Волонтери відзначали, що Олексій Доля – вчений і етнограф, якому небайдуже життя наших бійців після фронту.

"Я не раз бачила, як він спілкується з бійцями. Його місія в цій війні…витягувати воїнів з глибин їхніх спогадів та болю і повертати до життя. Це дуже важливо, повірте, це цінніше за всі скарби світу. Олексій без зупину шукає тих, хто падає духом і повертає їх до життя за межами фронту. Він якось відчуває, що людину потрібно рятувати. Їхній рятівник від Бога", – розповідає про Олексія Долю волонтерка.

Він не лише ледь не за руку приводив ветеранів війни до лікаря, але і допомагав із ліками.



При цьому сам ледь не все життя прожив у малесенькій кімнатці гуртожитка заводу "Радар" в Києві.

"Одна кімнатка в будинку біля палацу "Україна", заповнена книгами, раритетами, народними іграшками...", - описує побут відомого вченого журналістка "УМ" Наталка Позняк-Хоменко.

Як розповідала "Україна молода", Олексій Доля виставки українських іграшок робив виключно на ентузіазімі. Він збирав однодумців та з року в рік розповідав про різноманіття дитячих забавок в київському Музеї іграшок.