Парламент Каталонії проголосував за незалежність від Іспанії

17:10, 27.10.2017
Парламент Каталонії проголосував за незалежність від Іспанії

Голова уряду та парламенту Каталонії вітають одне одного після голосування за незалежність (Catalan Government‏ / Twitter)

72 депутати каталонського парламенту із 84-х проголосували за незалежність регіону від Іспанії.

Про це повідомляє "Українська правда".

Групи партій каталонського парламенту Junts pel Sí і CUP, які виступають за незалежність представили проект резолюції, який передбачає проголошення республіки. Варто зазначити, що юристи поставили під сумнів законність цієї ініціативи.

За запропоновану резолюцію проголосували 72 депутати. 10 були проти, двоє утрималися. Після підрахунку голосів депутати заспівали гіімн Каталонії.

Голосування відбувалося таємно. Депутати від опозиційних фракцій залишили зал перед початком голосування, назвавши його незаконним.

Раніше парламент Каталонії не підтримав резолюцію соціалістів, яка закликає до регіональних виборів і переговорів між Каталонією і Мадридом з метою уникнути застосування статті 155 конституції Іспанії.

Як повідомляла «УМ», 1 жовтня в Каталонії відбувся заборонений Іспанією референдум про незалежність автономії. За інформацією каталонської влади, понад 90% виборців висловилися за незалежність від Іспанії.

10 жовтня глава уряду Каталонії Карлес Пучдемон разом з головами кількох партій підписав декларацію про незалежність від Іспанії. Водночас він звернувся до регіонального парламенту у Барселоні із закликом відкласти голосування за проголошення незалежності на кілька тижнів заради діалогу з Мадридом.

При цьому, Центральний уряд Іспанії на спеціальному засіданні в суботу, 21 жовтня, вирішив відсторонити від влади уряд Каталонії на чолі з Карлесом Пучдемоном, а також розпустити регіональний парламент.