Російські ракети в Криму загрожують всій Європі (інфографіка)

20:37, 11.08.2017
Російські ракети в Криму загрожують всій Європі (інфографіка)

"Серпухов" біля окупованого Криму (balabin_1712)

Мілітаризація окупованого Криму створює загрозу для всього Європейського континенту, а також для частини Близького сходу і, навіть, стратегічного Суецького каналу.

Відповідні дані наводить Міністерство з питань тимчасово окупованих територій та переміщених осіб.

"У грудні 2015 року Чорноморський флот РФ поповнився двома малими ракетними кораблями «Зелений діл» та «Серпухов», оснащених ракетними комплексами «Калібр-НК». За інформацією воєнних експертів та повідомленнями російських ЗМІ зазначені ракетні комплекси в разі використання ракет типу ЗМ-14 (SS-N-27 Sizzler) дозволяють уражувати цілі на відстанях до 2500 км". - інформують в МінТОТ.

Там наголошують, що деякі європейські політики не до кінця розуміють загрозу, яку створила Росія на окупованому півострові.

"За умов базування кораблів такого класу на території Криму в радіусі ураження знаходяться європейські країни, від Румунії до Франції та Скандинавських країн, також країни Близького Сходу, Північної Африки, Передньої Азії та важливий стратегічний об’єкт – Суецький канал", - вказується у коментарях до інфографіки.



Російська Федерація свідомо робить ставку на кораблі подібного типу, тому що Договір про ліквідацію ракет середньої і малої дальності 1987 року забороняє наземне базування крилатих ракет аналогічних ЗМ-14 за дальністю, в той же час корабель-носій таких ракет – порівняно недорогий і користується перевагою ведення вогню з акваторій, де він може перебувати під захистом берегових сил.

Станом на сьогодні, військові кораблі «Зелений діл» та «Серпухов» перебувають у складі Балтійського флоту РФ, що робить можливим їх використання в межах кола з радіусом 2500 км із центром в Калінінградській області. Таким чином, в зоні небезпеки опиняються практично всі європейські країни, включно з Ісландією. Варто зазначити, що на цій території розташовано 20 атомних електростанцій та 139 хімічних підприємств Європейського Союзу.

Слід нагадати, що 19 серпня 2016 року саме кораблі «Зелений діл» та «Серпухов», які на той момент входили до складу ЧФ РФ, здійснили три ракетні удари по Сирії.

Російська Федерація продовжує чинити військовий тиск на країни Європи, аби досягти політичних цілей та, водночас, створює загрозу існуванню миру не лише в Україні, а і в усьому європейському регіоні.

Такі дії РФ протирічать, зокрема, принципу не застосування сили або загрози застосування сили, закріпленому у Заключному акті наради з безпеки та співробітництва в Європі 1975 року.

Відповідно до цього документу держави-учасниці зобов’язалися утримуватися від застосування сили або загрози застосування сили проти територіальної цілісності або політичної незалежності будь-якої держави. При цьому жодні міркування не можуть використовуватися для того, щоб обґрунтовувати звернення до загрози силою або до її застосування в порушення цього принципу.