Порошенку закидають паралізацію Конституційного суду

15:41, 31.05.2017

Громадські активісти занепокоєні бездіяльністю влади, яка на їхнє переконання  паралізує роботу Конституційного суду України.

 

Про це повідомили представники ГО "Громадський люстраційний комітет" та Громадської ради з питань люстрації при Мін’юсті під час прес-конференції в середу.

 

"Президент Порошенко, не виконуючи власних зобов'язань, блокує очищення влади і таким чином створює загрозу конституційного ладу в Україні", - сказала голова ради ГО "Громадський люстраційний комітет" Олександра Дрік.

 

За її словами, глава держави досі не звільнив суддів Конституційного суду, які порушили присягу. Йдеться про голосування в 2010 році за зміни до Конституції, які призвели до узурпації влади Віктором Януковичем.

 

За словами секретаря громадської ради з питань люстрації при Міністерстві юстиції Тетяни Козаченко, не звільнення президентом суддів, які порушили присягу, "фактично паралізувало роботу всього конституційного органу".

 

Пані Козаченко також повідомила, що 3 червня закінчується термін повноважень в.о. голови Конституційного суду Юрія Бауліна і судді КС Сергія Вдовиченка, які теж голосували за зміни до Конституції в 2010 році.

 

"Такі ж судді, як вони, за таке ж рішення, яке вони приймали разом, звільнені за порушення присяги, а Баулін і Вдовиченко отримають завдяки позиції Президента "заслужений відпочинок", - зазначила Козаченко.

 

Вона також пояснила, що за відставку цих суддів повинні проголосувати судді КСУ.

 

"А для цього немає необхідних голосів. Це означає, що вони будуть продовжувати значитися в Конституційному суді і отримувати відповідну зарплату", - констатує Тетяна Козаченко.

 

За словами активістів, третина складу чинного КСУ - "це судді, які скасували частину Конституції і які відповідно до постанови Верховної Ради від 24 лютого 2014 року порушили присягу".

 

Пані Козаченко також звернула увагу на те, що наразі не прийняті необхідні закони, в тому числі закон "Про Конституційний суд", тому схвалена парламентом конституційна реформа не може бути реалізована.

 

"Відповідного законодавства для реалізації конституційної реформи прийнято не було, в тому числі закону про Конституційний суд. Навіть прийняття цього закону не дасть можливість доукомплектувати Конституційний суд, так як для цього необхідно створити відповідні комісії", - розповіла Козаченко.

 

Нагадаємо, нещодано судді КСУ не змогли під час таємного засідання обрати нового голову Конституційного суду: кандидату Володимиру Мойсику не вистачило необхідної кількості голосів.