Україна продає кожну шосту одиницю озброєння до Росії

21:44, 20.02.2017
Україна продає кожну шосту одиницю озброєння до Росії

"Мотор Січ" продає Росії двигуни для бойових літаків Як-130

У 2016 році Росія стала найбільшим покупцем української продукції військового призначення та отримала кожну шосту одиницю проданої продукції. Про це свідчить дослідження, яке щорічно проводить Стокгольмський інститут дослідження проблем миру (SIPRI).

Дослідники повідомляють, що минулого року Україна експортувала до РФ продукції військового призначення на 169 мільйонів доларів. Саме росіяни в 2016-му стали найбільшими покупцями товарів української «оборонки».

Доповідь SIPRI свідчить про те, що найбільшим партнером росіян в Україні сьогодні є «Мотор Січ» В'ячеслава Богуслаєва. Компанія запорізького бізнесмена, колишнього регіонала, а нині народного депутата від «Волі народу», виконує контракт на постачання двигунів АІ-222.

Українські авіаційні мотори встановлюються на Як-130 – російські легкі штурмові літаки, на яких навчають військових льотчиків, у тому числі вражати наземні цілі. Тобто українське підприємство допомагає ворогу готуватися до війни.

На другому місці у рейтингу покупців зброї з України з майже відвічі меншим показником - Китай, який за 2016 рік заплатив нашій державі 90 мільйонів доларів за військову продукцію. Загалом, з 2009 року Китай заплатив Україні 877 мільйонів.

Стільки грошей Україна не отримує навіть від Таїланду – єдиного покупця сучасних вітчизняних танків «Оплот», що входять до переліку найкращих танків у світі.

Окрім того значну частину озброєння українського виробництва було відправлено в Гвінею, Хорватію та Індію.