У Києві пікетують Конституційний суд через закон Ківалова-Колесніченка

12:55, 13.01.2017
У Києві пікетують Конституційний суд через закон Ківалова-Колесніченка

КСУ пікетують не вперше через закон Ківалова-Колесніченка.

Громадскі активісти пікетують будівлю Конституційного суду України у Києві у п’ятницю зранку. Головна вимога пікетувальників - скасування мовного закону, відомого як закон Ківалова-Колесніченка.

 

Про це повідомляють у соцмережах самі активісти, а також  журналісти з місця події.

 

Загалом на пікет зібралося близько 70 активістів.

 

Серед мітингувальників присутні представники ВО «Свобода» на чолі з лідером Олегом Тягнибоком, та ВО «Рух Захисту Української Мови».

 

Пікетувальники тримають у руках плакати із надписами: «Геть написаний у Кремлі «мовний» закон Ківалова-Колесніченка!», «Скасувати закон Ківалова-Колесніченка - вимога Революції Гідності» тощо.

 

«Закон Ківалова-Колесніченка про мови, на наш погляд, є по суті русифікаторським законом, який знищує українську мову. Зараз відбувається чергове засідання Конституційного суду у зв'язку з розглядом подання щодо цього закону у закритому режимі. Тому ми сьогодні тут, під Конституційним судом, і ми вимагаємо повного скасування цього закону», - каже депутат-«свободівець» Андрій Іллєнко.

 

На його думку, цей закон Є «одним із огидних рудиментів режиму Януковича», який «спрямований на знищення всього українського в Україні», тому він має бути скасований.

 

«Ми сподіваємося, що хоча б цього разу правова позиція і національна гідність має хоча б якось проявитися і вплинути на це рішення», - наголосив Іллєнко у коментарі представникам ЗМІ.

 

"Свободівець" Олександр Аронець вів пряму трансляцію пікету і оприлюднив відео у соцмережах. Він нагадує, що закон ухвалювався в часи Януковича із грубими порушеннями. 

 

Як повідомляла «УМ», 3 липня 2012 року Верховною Радою був ухвалений базовий для українського законодавства Закон «Про засади державної мовної політики». 9 серпня закон був підписаний Януковичем і набрав чинності.

 

У лютому 2015 року Конституційний суд України відкрив провадження за конституційним поданням 57 народних депутатів України щодо відповідності цього закону Конституції України. Розгляд провадження триває досі.