Нацбанк забрав у Коломойського "Буковель" та літаки

16:38, 26.12.2016
Нацбанк забрав у Коломойського "Буковель" та літаки

"Буковель" тепер належить державному "Приватбанку" (Фото з архіву.)

«ПриватБанк» влітку цього року став власником низки активів своїх акціонерів, які перебувають у заставі в НБУ, зокрема лижного курорту «Буковель» і літаків «Боїнг», які тепер перейшли у власність держави.

Ці активи перейшли на баланс банку після вимог НБУ щодо докапіталізації, сказала в ефірі радіо «Вести» голова Нацбанку Валерія Гонтарева.

«Коли ми брали застави, вони не перебували в банку, тому що в банку портфель складався з пустушок, не маючи жодних застав і жодних реальних активів. Тому нам у заставу акціонери дали свій власний бізнес, наприклад, компанію «Бориваж», «Буковель», літаки», – описала ситуацію голова НБУ.

Багато із заставних активів взяті на баланс «ПриватБанку» влітку цього року. «Вони на балансі, значить, вони належать державному банку», – підкреслила вона.

НБУ провів їх незалежну оцінку та попросив гарантію Коломойського. «У нас практично весь кредитний портфель покритий його особистими гарантіями за всіма його активами – це коли він гарантує, що якщо банк не погасить, то погасить особисто він з усіх своїх заощаджень», – додала Гонтарева.

Ігор Коломойський, Геннадій Боголюбов та Олексій Мартинов, відомі як група «Приват», мають значні інтереси в нафтогазовому секторі.

Афілійовані з ними компанії контролюють близько 42% найбільшої нафтовидобувної компанії країни ПАТ «Укрнафта», три з п’яти нафтопереробних заводи країни, великі мережі АЗС та Одеську нафтогавань. Д

о сфери інтересів групи входять також феросплавний бізнес, зв’язок, нерухомість, медіа, енергетика, хімія, агросектор, харчова промисловість, туристичний комплекс «Буковель».

Нагадаємо, що Ігор Коломойський подякував Кабінету міністрів та особисто прем’єр-міністру Володимиру Гройсману за націоналізацію банку.