На горі Карачун відкрили нову телевежу для Донбасу (фото)

16:01, 05.12.2016
На горі Карачун відкрили нову телевежу для Донбасу (фото)

На горі Карачун під час відновлення телевежі. (Фото прес-служби Президента України)

Відновлену телевізійну вежу відкрили у Слов’янську на горі Карачун у понеділок. За даними влади, завдяки вежі на Карачуні відновлено мовлення 4 місцевих та 10 загальнонаціональних телеканалів, а також 4 радіостанцій.

 

Про це повідомляють у соцмережах Президент України Петро Порошенко, голова Донецької військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський та інші.

 

Вежу  було зруйновано під час бойових дій 2014 році, відтепер, звідси знову передаватиметься сигнал українських мовників, але не на всю окуповану частину Донбасу. Щоправда мешканці Горлівки вже сьогодні зможуть дивитися українські канали.  

 

 

Так, глава держави, який приїхав на відкриття телевежі зазначає у своєму Твіттер: «Щойно повернувся з-під околиць Горлівки. Сподіваюсь, що вже сьогодні мешканці цього міста зможуть дивитись українські канали».

 

Серед іншого, глава держави ознайомився з процесом введення в експлуатацію і роботою устаткування, оглянув технічне приміщення телерадіовежі.

 

«Це дуже важливо в умовах гібридної війни, яка ведеться проти України. Після того, як мовлення буде запущено з цієї вежі, ми можемо говорити, що площа покриття буде збільшена в десятки разів», - заявив Порошенко.

 

 

У прямому ефірі радіо «Армія FM» Президент також поспілкувався з військовослужбовцями, які виконують бойові завдання на лінії зіткнення в зоні АТО, і привітав їх з прийдешнім Днем Збройних сил України.

 

«Ми також проаналізуємо можливість збільшення потужності передавачів, які тут є. Зараз вони на тій самій висоті, яка була до руйнування. Гора Карачун стала легендарним місцем», - додав глава держави.

 

За його словами, мовлення українського телебачення і радіо буде поширено на окуповані території Донецької і Луганської областей, а також на територію тимчасово окупованого Росією Криму.

 

Мовляв, в української влади є плани і щодо райцентру Волноваха, і щодо інших українських міст.

 

«Головне завдання, щоб і ті, хто під українським суверенітетом, і ті, хто живе на окупованій території, мали можливість чути точку зору українських каналів» , - сказав Порошенко.

 

 

Водночас, керівник Донеччини Павло Жебрівський оцінив бюджет будівництва вежі у 7 мільйонів гривень.

 

«Телевежу на горі Карачун офіційно відкрито. Вежа була знищена 1 липня 2014 року російськими терористами. Фактично, відновлено потужність і засяг, який був до війни. Зараз працюємо над проектом встановлення передавальних потужностей, одна з яких буде у Покровську. Після іх встановлення уся контрольована частина Донецькоі області та більша частина тимчасовоокупованоі, буде перекрита сигналом наших теле і радіоканалів», - написав пан Жебрівський у Facebook.

 

Попереднього відкрити телевежу на Карачуні планували 6 грудня, у День збройних сил України, однак через графік Президента відкриття перенесли на 5 грудня.

 

Інженери зазначають, що зазвичай такі телевежі будуються 7 місяців, тоді як вони впоралися за удвічі менший термін.

 

Нагадаємо, 5 липня Президент Порошенко дав відповідним структурам два місяці на відновлення телевізійної вежі на горі Карачун.

 

12 жовтня міністр інформаційної політики Юрій Стець анонсував відновлення роботи телевежі на горі Карачун і пригрозив звільненнями в разі порушення термінів проведення відновлювальних робіт.