У Броварах батьки вимагали вигнати з класу дитину з інвалідністю

10:40, 21.09.2016
У Броварах батьки вимагали вигнати з класу дитину з інвалідністю

У школі №6 міста Бровари, що на Київщині, батьки першокласників вимагали від директора перевести з їхнього класу хлопця з інвалідністю. Проте після втручання правозахисників, особлива дитина залишилась вчитись у своєму класі. Про це повідомила Громадська рада при управлінні освіти і науки Броварської міської ради.
 

Як виявилось, семеро з батьків, які нібито підтримали звернення в управління освіти, не підписували його. Та все ж на початку директор погодилась перевести учня до паралельного класу, куди його прийняли з радістю.

 

Згодом у скандал втрутилися правозахисники. Громадська рада провела батьківські збори і з'ясувала, що семеро батьків насправді не підписували звернення. Інші батьки все зрозуміли і перепросили. Виявилось, що у класі, де навчався хлопець, нарікань зі сторони дітей і педагогів на неї не було. Учень поводив себе спокійно та врівноважено. Після втручання Громадської ради дитина повернулася до свого класу.

 

Юристи Української Гельсінської спілки з прав людини назвали таку ситуацію порушенням прав дитини з особливими освітніми потребами, бо це могло перешкодити йому отримати середню освіту. За словами правозахисників, керівництво школи не зобов’язане радитись з іншими батьками про прийом будь-якої дитини до класу. 


Цього року класи з інклюзивною формою навчання відкрилися при Броварській школі вперше. Медики і психологи можуть рекомендувати дитині навчатися за програмою загальноосвітньої школи або ж будинку – за особливою, розробленої для нього програмою, яка враховує стан здоров'я, здібності і можливості малюка. Кожну таку дитину постійно супроводжує асистент вчителя.