У Гданську урочисто відкрили сквер імені генерала УНР Марка Безручка, фото

12:54, 10.05.2021
У Гданську урочисто відкрили сквер імені генерала УНР Марка Безручка, фото

Урочисте відкриття скверу імені генерала УНР Марка Безручка в польському місті Гданськ.

Українські дипломати, представники української громади та місцевої влади урочисто відкрили сквер імені генерала УНР Марка Безручка в польському місті Гданськ у неділю.

 

Як повідомляє Україна молода, про це інформує Посольство України у Польщі.

 

Так, український радник-посланник Олег Куць зачитав учасникам урочистостей лист посла України в Польщі Андрія Дещиці.

 

«Ця подія є символічною, оскільки у травні 1920 року об’єднані військові сили армії УНР та Війська польського завдали першого вирішального удару Червоній армії під Києвом, а вінцем їх перемоги був військовий парад на київському Хрещатику 9 травня»,- написав у вітальному листі пан Дещиця.

 

 

Ініціатор появи скверу імені Берзручка у Гданську, консул України у Гданську Лев Захарчишин подякував за сприяння у відкритті ще одного українського місця на географічній карті Польщі багатьом причетним, зокрема меру Гданська Александрі Дулькевич та голові Ради міста Агнєшці Овчарчак та іншим.

 

Консул зауважив, що майбутні покоління відтепер повинні дбати про це місце пам’яті українців і поляків.

 

 

Мер Гданська Дулькевич зазначила, що у день Європи і в дусі європейської солідарності у Гданську відкрито сквер на честь генерала УНР Марка Безручка. За її словами, він є справжнім героєм боротьби “за нашу і вашу свободу”, за європейські цінності. Мер міста підкреслила, що Україна є і завжди була в Європі, а зараз прагне до членства в ЄС та НАТО.

 

“Польща підтримує ці прагнення і розуміє, що вільна Україна є важливим елементом безпеки усієї Європи”,- підкреслила пані Дулькевич.

 

Під час урочистості присутні виконали гімни України і Польщі. Символічним жестом під час церемонії було висадження кущів калини у сквері Марка Безручка.

 

 

Як повідомляла «УМ», рішення назвати сквер іменем генерала УНР Марка Безручка Рада міста Гданськ прийняла у листопаді минулого року. Сквер, розташований на перетині вулиць Капрув і Оборонців Вестерплатте.

 

Іменем генерала УНР Марка Безручка в 2018 році названо рондо у Вроцлаві, а в 2020 році - сквери у Варшаві та Кошаліні.

 

Нагадаємо, генерал-хорунжий армії УНР Безручко очолював оборону від наступу більшовиків польського міста Замосць в серпні-вересні 1920 року.

 

Потім він жив і працював у Варшаві, зокрема був членом Вищої військової ради УНР в екзилі, міністром екзильного уряду, головою Українського клубу, головою Українського воєнно-історичного товариства у Варшаві, редактором та видавцем військово-історичного мемуарного збірника «За Державність». Помер в 1944 році, похований на Вольському православному кладовищі у Варшаві.