В Єгипті виявили поховання до епохи фараонів, фото

19:19, 28.04.2021
В Єгипті виявили поховання до епохи фараонів, фото

Знахідки в єгипетській мухафазі Дакалія.

Єгиптологи виявили стародавні поховання віком понад 3 тисячі років до нашої ери. Вражає, що понад 110 поховань відносяться до додинастійного (ще до епохі фараонів) і гіксоського періодів.

 

Крім останків, були виявлені ювелірні прикраси, амулети і керамічний посуд.

 

Як інформує Україна молода, про це повідомляє Міністерство у справах старожитностей Єгипту у соцмережах.

 

Зокрема, в єгипетській мухафазі Дакалія виявили понад сотню стародавніх поховань, найдавніші з яких відносяться до додинастійної епохи (періоду до появи перших фараонів).

 

Відзначається, що 110 гробниць епох Мааді-Буто, Накада III і Другого проміжного періоду були знайдені в районі Ком Аль-Хелган.

 

Зокрема, 68 знайдених гробниць археологи віднесли до періоду Мааді-Буто (4000-3400 рр. до нашої ери).

 

Ще п'ять гробниць відносяться до періоду Накада III (3200-3000 рр. до нашої ери), який тривав аж до появи першої династії фараонів, а 37  гробниць припадають на час панування гіксосів, які завоювали Верхній Єгипет вже в часи фараонів (XVIII-XVI століття до нашої ери).

 

 

Більшість гробниць епохи Мааді-Буто є похованнями округлої та овальної форми. У них були виявлені останки людей, похованих лежачи на лівому боці, а також останки немовляти в великому глиняному посуді.

 

 

Могили періоду Накада III також влаштовані у вигляді овальних заглиблень, але містять більше заупокійного інвентарю, що свідчить про розвиток уявлень про загробний світ. Дві могили були ретельно обмазані шаром глини, що може вказувати на більш високий статус покійних.

 

Поховання гіксоської епохи являють собою прямокутні ями, глибиною від 20 до 85 сантиметрів. Померлих укладали головою на захід у витягнутому положенні горілиць. Біля голови поміщали невеликі керамічні посудини.

 

 

Крім могил, на місці розкопок виявили крем'яні ножі, залишки печей і цегляної будівлі, а також ювелірні прикраси і амулети з напівдорогоцінного каміння та фаянсу.

 

Як повідомляла "УМ", археологи виявили руїни загубленого в пісках «Золотого міста», яке існувало 2600 років тому поблизу сучасного Луксору в Єгипті.