У Єгипті знайшли сенсаційне «загублене золоте місто» Атен

00:36, 10.04.2021
У Єгипті знайшли сенсаційне «загублене золоте місто» Атен

Відомий єгиптолог Захі Гавасс під час розкопок «золотого міста» Атен.

Археологи виявили руїни загубленого в пісках «Золотого міста», яке існувало 2600 років тому поблизу сучасного Луксору в Єгипті.

 

Науковці припускають, що це місто може стати сенсаційним археологічним відкриттям століття.

 

Як передає Україна молода, про це повідомляють світові ЗМІ.

 

Відомий єгиптолог Захі Гавасс оголосив про відкриття "загубленого золотого міста" і заявив, що йдеться про стародавнє місто Атен - найбільше стародавнє поселення, яке будь-коли знаходили у Єгипті.

 

Його виявили за кілька тижнів після розкопок, що розпочались у вересні 2020 року. Роботи розпочали на захід від Луксора біля Долини царів, приблизно за 500 км на південь від Каїра.

 

За сім місяців після початку розкопок археологи виявили кілька кварталів, адміністративні будівлі та житловий район.

 

 

«Відкриття цього загубленого міста є другим за значущістю археологічним відкриттям після гробниці Тутанхамона (1922 року – ред.)», – заявила професор єгиптології американського Університету Джона Гопкінса і члена місії Бетсі Браян.

 

Вчені припускають, що знайдене місто йменувалося Атен і було засноване одним з наймогутніших фараонів Аменхотепом III, який правив Стародавнім Єгиптом в XIV столітті до нашої ери.

 

Свідченням цьому називають печатки фараона на глиняній цеглі, з якої побудовані місцеві будинки. Атен вважається найбільшим адміністративним і промисловим поселенням на західному березі столиці фараонів – міста Фіви (нині Луксор).

 

Місто Атен також продовжували використовувати фараони Ай та Тутанхамон, чию майже неушкоджену гробницю виявив в Долині царів британський археолог Говард Картер в 1922 році.

 

Археологи переконані, що нове відкриття дозволить «заглянути в життя стародавніх єгиптян» за часів розквіту Стародавнього Єгипту. Адже в місті збереглися стіни будинків і цілі кімнати, заповнені предметами повсякденного вжитку.

 

 

Вже вдалося визначити майстерню, пекарню з печами та глиняним посудом для зберігання їжі, адміністративний і житловий район. Також виявили багато цінних археологічних знахідок - ювелірні вироби, кольорову кераміку, амулети у вигляді жуків-скарабеїв.

 

"Багато місій шукали це місто, але так і не знайшли", - сказав доктор Гавасс.

 

За його словами, на місці ведуться подальші археологічні роботи, і його команда "розраховує виявити недоторкані гробниці, наповнені скарбами".

 

Зауважимо, що Єгипет прагне популяризувати свою давню спадщину, щоб відродити туристичний сектор, який постраждав після кількох років політичної турбулентності та пандемії коронавірусу.