Кличко закликав Київраду зняти з розгляду російський проєкт меморіалу «Бабин Яр»

12:36, 23.02.2021
Кличко закликав Київраду зняти з розгляду російський проєкт меморіалу «Бабин Яр»

Абстрактна інсталяція Іллі Хржановського у Бабиному Яру.

Мер Києва Віталій Кличко закликав міську раду столиці перенести розгляд питання про виділення землі для облаштування вхідної групи майбутнього меморіалу в Бабиному Яру за скандальним російським проєктом.

 

Як повідомляє Україна молода, про це міський голова сказав на засіданні Київради у вівторок.

 

«Пропоную перенести питання, навколо нього великий резонанс, обговорення в суспільстві отримала тема меморіалу у Бабиному Яру. Чимало спекуляцій і маніпуляцій довкола цього. Тому пропоную не розглядати сьогодні на засіданні і перенести питання виділення земельних ділянок для облаштування вхідної групи майбутнього меморіалу», - сказав Віталій Кличко.

 

За його словами, спочатку потрібно провести окремі депутатські слухання, де Фонд «Бабин Яр» представить концепцію проєкту та відповість на запитання, що хвилюють суспільство.

 

«Переконаний, що ми повинні це питання розібрати, кожен з депутатів має отримати чіткі відповіді на запитання, які є», - додав мер столиці.

 

Кличко зауважив, що реалізація цього проєкту має відбутися спільно та під контролем держави.

 

Нагадаємо, 25 січня 2021 року Меморіальний центр Голокосту «Бабин Яр» презентував художню концепцію майбутнього музейного комплексу в Києві, що складається з синагоги, центру реабілітації, інсталяцій та освітніх просторів.

 

Над концепцією працювала міжнародна група з-понад 20 авторів під керівництвом скандально відомого художнього директора Меморіального центру Іллі Хржановського.

 

Спонсорами проєкту є російські бізнесмени Михайло Фрідман, Герман Хан, Павло Фукс. Пізніше до них доєднався Віктор Пінчук.

 

Водночас відомі діячі мистецтва, учені, громадські активісти звернулися до мера Кличка і Київради з відкритим листом, в якому закликають не підтримувати російський проєкт меморіалу Бабин Яр і не передавати йому землю в користування.

 

На думку підписантів, є підстави «вважати, що цей приватний російський проєкт є черговою спецоперацією гібридної війни». Зокрема, вони зауважили, що у листі СБУ від 22.01.2021 р. ідея Меморіального центру Голокосту «Бабин Яр» про створення меморіальної синагоги на території Кирилівського кладовища у Бабиному Яру згадана «як потенційно небезпечна для міжнародного іміджу України».

 

Водночас, міністр культури та інформаційної політики Олександр Ткаченко заявив напередодні, що не вбачає ризику в реалізації російського проєкту з меморіалізації Бабиного Яру.

 

«Мені здається, з приводу будь-якого об'єкта, тим паче такого драматичного, як Бабин Яр, завжди можуть існувати різні погляди. Але важливо в таких питаннях знаходити консенсуси. Все, що я намагаюся зробити в розмові з колегами по меморіалу, - знаходити взаєморозуміння для того, щоб всі ризики, які можуть існувати в цій ситуації, були зняті. У цьому конкретному проєкті я ризиків зараз не вбачаю... Там обміркований і осмислений проєкт», - заявив Ткаченко.

 

Він також пояснив ситуацію, коли в червні 2020 року в ефірі ІCTV відповів художньому керівникові Меморіалу Бабин Яр, громадянину РФ Іллі Хржановському, що Україна перебуває з Росією у стані війни, а за три місяці підписав з ним і командою меморіалу в цілому меморандум про співпрацю.

 

«Колеги надали драфт концепції того, як вони бачать собі цей розвиток. Очевидно, що меморіалізація Бабиного Яру як меморіалу і як державного заповідника має відбуватися в кооперації», - сказав міністр.